Гречка, яйця та капуста злетіли в ціні
Станом на кінець червня 2022 року Індекс доступності продовольства (ІДП) знизився до позначки 6.5, що на 47,6% нижче за довоєнне значення, на 12% нижче ніж у першій половині червня, і на 14,9% нижче ніж у травні. До вторгнення ІДП становив 12.4. Це означає, що людина із середнім доходом на кінець червня могла купити майже на 48% менше їжі порівняно з рівнем до вторгнення.
Про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України.
Такі дані наводяться в Огляді продовольчої безпеки та політики – регулярному моніторингу продовольчої безпеки та аграрної політики у воєнний час, який здійснюється Центром досліджень продовольства та землекористування KSE Institute (KSE Агроцентр).
Основна причина для зниження ІДП – це збільшення в середній ціні «кошика продуктів харчування». Станом на останній тиждень червня (27 червня – 1 липня), ціна кошика зросла на 17,5% порівняно з ціною 23-27 травня. Причиною такого значного росту цін є сезонні фактори. Ранні овочі нового врожаю, які є дорожчими за минулорічні, почали з’являтись у магазинах, що призвело до росту цін на цибулю (+26%), картоплю (+190%), моркву (+29%) і буряк (+51%) станом на 27 червня – 1 липня, порівняно з 23-27 червня.
Російська окупація регіонів-виробників овочів, зробила це зростання ще більш помітним. Зокрема, сезонний ріст посилила окупація Херсонської області, яка є одним з лідерів виробництва овочів в Україні. Ціни продовжують зростати через перебої у ланцюгах поставок, проблеми з логістикою та ріст цін на фактори виробництва.
Приблизно 19% усіх овочів у 2021 році було вироблено на нині окупованих територіях, причому для деяких овочів ця частка ще вища – 21% для огірків, 31% для перцю та 32% для помідорів.
Найбільший ріст ціни «кошика продуктів харчування» у червні спостерігався в Хмельницькій та Одеській областях: станом на останній тиждень червня (27 червня – 1 липня), в порівнянні з 23-27 травня, ціни зросли на 22,6% та 21% відповідно.
Станом на 13-17 червня, порівняно з 23-27 травня, найбільше зросли ціни на гречку (+16%), курячі яйця (+27%), капусту (+21%) та цибулю (+14%). В цей же період знизились ціни на яловичину (-3%), сметану і масло (-1%). Станом на 27 червня – 1 липня, порівняно з 13-17 червня, продовжили дорожчати курячі яйці (+25%) та подешевшало борошно (-2%), пшоно (-5%) і яловичина (-1%).
Втім, як зазначають в Центрі досліджень продовольства та землекористування KSE Institute (KSE Агроцентр), станом на початок липня вже стали помітні позитивні тенденції щодо зниження цін.
«Ціни на овочі, що суттєво зросли у червні, вже на початку липня почали знижуватись та повертатись до норми. В результаті, в першій половині липня покращилось і значення ІДП», – Григорій Стольнікович, експерт KSE Агроцентру.
Нагадаємо, більшість овочів продовжує дешевшати.