Дев’ять нових напрямків органічної переробки з’явилися цього року в Україні
За останній рік помітно зросла кількість напрямків з переробки та доробки органічних продуктів – з 15 до 24. Крім того, практично вдвічі зросла кількість операторів на ринку в цьому напрямку – з 86 до 160.
Про це повідомила президент громадської спілки «Органічна Україна» Олена Корогод (Березовська) на VII Міжнародній конференції «Органічна переробка та торгівля 2020».
Відтак, наразі найбільше операторів ринку є за напрямком органічної фреш групи (свіжі овочі, фрукти та ягоди) – 28. Варто зауважити, що вже два роки поспіль кількість операторів у цьому напрямку збільшується вдвічі.
Також у 2020 році за кількістю операторів лідирують напрямки фруктово-ягідної переробки (15), виробництва борошна (14), круп і каш (14), олії (13), заморожених і сушених фруктів, овочів, ягід, насіння та горіхів (12).
За словами Олени Корогод, у 2020 році з’явилося дев’ять нових напрямків органічної переробки: виробництво пластівців і мюслі, макаронних виробів, заморожених та сушених фруктів, овочів, ягід, насіння та горіхів, консервації, соусів, смакових добавок та готової гірчиці, сумішей для випікання, цукру та продуктів з нього, какао та продуктів з нього, хліба та здоби.
Також серед асортименту органічних новинок у 2020 році такі продукти: сушений батат і гарбуз, хліби сегль, компле, ансьєн, натюрель і паска, безлактозні молоко, йогурт, кефір, йогурти з пробіотиками та сири, соуси, варення, квашені та консервовані овочі, крупи, пластівці, борошно з органічних культур, сублімовані малина та суниця, яйця, олія.
На сьогодні органічні продукти сертифіковані в Україні відповідно до п’яти міжнародних стандартів, а наступного року очікується поява ще одного, вже українського стандарту.
Нагадаємо, площі під органікою за два роки зросли на 62%.