Точка зору

Розсадний напрям у нас завантажений на 200%

Сергій Шевченко
директор Кременчуцької овочевої фабрики

Наш тепличний комбінат не дуже типовий. Стандартно вирощуємо дві основні культури — томати й огірки. Крім того, маємо салатну лінію, а також займаємося вирощуванням розсади на замовлення. У цілому господарюємо на 6 га скляних теплиць, із яких 1 га обладнаний для вирощування розсади. 

Висів томатів і огірків у поточному сезоні в нас змістився приблизно на місяць. Якщо традиційно ми висіваємо їх в кінці листопада, то в цьому сезоні висівали огірки й помідори в січні. Пов’язано це було з багатьма факторами. По-перше, із подорожчанням енергоресурсів і частими вимкненнями електроенергії восени та взимку через ворожі атаки, а по-друге — із потребою світломаскування. З цієї ж причини ми відмовилися в цьому сезоні від вирощування огірків у світлокультурі, тобто на штучному доосвітленні.

Обсяги вирощування томатів і огірків у нас не змінилися. Оскільки огірки були посіяні на місяць пізніше, то, відповідно, і збирати їх ми почали також на місяць пізніше. Через відтермінування посіву наші томати достигатимуть не в кінці березня, як зазвичай, а ближче до початку травня. 

Попит на огірки доволі значний, і, на мою думку, до Великодня він триматиметься. Звісно, ціна поступово знижується, але поки вона доволі висока, а серйозне зменшення попиту і, відповідно, падіння ціни може відбутися або перед Великоднем, або одразу після нього. Тим більше, в країнах ЄС зараз ціни на тепличні огірки нижчі, ніж зараз у нас, тож їх уже потихеньку завозять до України.

Обсяги вирощування салатів ми зменшили через зменшення попиту. Думаю, що тут зіграв роль не лише ціновий фактор, а й те, що значна кількість покупців саме цього виду продукції виїхала за кордон. До початку війни ми щодня постачали свіжі салати у розподільний центр «Фоззі Груп» на Київщині. Нині теж їх вирощуємо, але в менших обсягах.

Вже кілька років поспіль ми спостерігаємо збільшення попиту на розсаду овочів. Минулого року він був більшим, ніж зазвичай, а цього року тенденція до зростання лише посилилася. Фактично, розсадний напрям у нас завантажений на 200%. Частина наших клієнтів, на жаль, відпала, оскільки їхні господарства знаходяться або в окупації, або доволі близько до лінії фронту, тож вони не ризикують інвестувати у вирощування. Натомість у нас з’явилися нові партнери.

Ми вирощуємо розсаду на замовлення як малих, так і великих господарств. Зокрема, до нас звернулося потужне овочеве підприємство Півдня з проханням виростити для них розсаду томатів, яку вони раніше вирощували самостійно. Але через те, що господарство тривалий час перебувало або поблизу зони бойових дій, або в окупації, вони не змогли виростити розсаду в необхідній кількості та в необхідні терміни. Тому в цьому сезоні майже 90% нашого розсадного напряму — це вирощування розсади томатів.

У цілому попит на розсаду овочів доволі значний. До овочівництва вирішили повернутися ті господарства, які в попередні роки відмовилися від цього напряму і змінили спеціалізацію. До нас зверталися із найрізноманітнішими запитами, зокрема була цікавість до вирощування розсади цибулі, щоб отримати максимально ранню продукцію, адже цей овоч нині нетипово дорогий.

Дуже мало цього року замовлень на розсаду кореневої селери, яку раніше ми вирощували мільйонними обсягами і постачали фермерам в районі Нової Каховки. Поки що, на жаль, ці території під окупацією.

Минулого року спостерігалося відродження попиту на розсаду білоголової капусти, для одного із замовників ми виростили майже 800 000 штук цих рослин. Колись розсада білоголової капусти мала неабиякий попит. Кілька років тому вона почала втрачати позиції і перейшла в категорію непопулярних культур. Був попит на розсаду броколі та цвітної капусти, але все одно в значно менших обсягах. Цього року попит на розсаду білоголової капусти теж є, хоча й набагато менший, ніж минулого. Якраз після Великодня ми будемо відвантажувати першу партію розсади білоголової капусти для замовників із Київщини, яка одразу поїде в поле. 

Рік від року нам замовляють все більше і більше перцю для відкритого ґрунту, хоча це доволі складна і вибаглива культура, та й собівартість у неї виходить недешева. Тим не менше, обсяги стабільно зростають, що можна пояснити доволі значним попитом на кінцеву продукцію.

Ми працюємо навіть за непростих умов і намагаємося забезпечити стабільну якість. Хочемо, щоб на столах українців було більше вітчизняних овочів. З вірою в Перемогу!