Точка зору

Жнивуємо за планом і плануємо посівну

Микола П'ятачук
агроном компанії «Гірсам» (Волинська обл.)

Ми активно жнивуємо, і погода наразі цьому сприяє. Вже завершили збирання озимих ячменю й ріпаку, почали збирати озиму пшеницю. Ячмінь зібрали з урожайністю 7,5 т/га, ріпак – 3,5-4 т/га, а врожайність пшениці на старті – 6-8 т/га. Це дуже добрий результат для наших піщаних ґрунтів.

Наприклад, урожайність ріпаку в нас цього року навіть вища, як минулого. Цьому, крім погодних умов, посприяло ще й удосконалення технології. Ми, зокрема, покращили обробіток ґрунту завдяки новому стерньовому культиватору, тож тепер заробляємо пожнивні рештки попередника й отримуємо додаткове живлення для рослин, а також покращуємо структуру ґрунту. Крім того, вдосконалили систему захисту ріпаку (внесли кращі фунгіциди і регулятори росту навесні), підібрали інтенсивні гібриди.

Через дощі й сильний вітер на початку липня вилягла частина посівів озимої пшениці, там, де в нас хороші інтенсивні поля. Та оскільки посіви на той момент майже дозріли, суттєвої шкоди це не завдало. На тих ділянках є незначні втрати валу і комбайн працює з меншою продуктивністю, але в нас на одному комбайні є стеблопіднімачі, що покращує ситуацію. Загалом дощі на збирання ранньої групи особливо не вплинули.

Був ризик масового розвитку хвороб, утім, ми його попередили. Після дощу, аби розвиток хвороб на соняшнику та сої не був інтенсивним, обробили посіви фунгіцидами якраз у потрібній фазі – цвітіння.

Загалом дощам ми раді, бо в нас була посуха. А в липні випало до 40 мм опадів, тож нині вологозабезпеченість пізніх культур достатня. Посіви сої, кукурудзи, соняшнику добре розвиваються і дають надію на гарний урожай.

Озимі в нас зазвичай займають 50% площ. Приблизно стільки ж плануємо посіяти й під урожай 2023 року. Озимих пшениці і ячменю, можливо, посіємо трохи більше, як торік, а ось ріпаку – менше, виключно через особливості нашої сівозміни. А ось щодо ярих культур – ситуація поки що непередбачувана і щось планувати неможливо. Рішення будемо приймати, коли стане зрозуміло, що буде зі збутом. Бо якщо із соняшником ситуація простіша, його можна збути на внутрішньому ринку на переробку, то, наприклад, щодо кукурудзи нині взагалі ніяких планів (крім, звісно, внутрішніх потреб господарства на корм для тварин).

А поки що працюємо за планом у штатному режимі, тримаємо аграрний фронт і віримо в Збройні сили України та нашу Перемогу!