Агрономія

Від якості протруєння насіння залежить майбутній урожай

Захист без аматорства

Захист без аматорства

Протруєння насіння соняшнику — це складний технологічний процес, від якості якого залежить майбутній урожай

Протруювання насіння — дуже актуальний і перспективний елемент технології, адже цей захід дає змогу застосувати агрохімікати саме в тій точці, де вони потрібні. Протруювання — єдиний рентабельний спосіб захистити сходи від кореневих гнилей, застосувати стимулятори росту й забезпечити рослину мікроелементами на ранніх фазах розвитку. Адже додавання цих препаратів у бакову суміш до гербіцидів не дає бажаного ефекту, а підживлення мікродобривами до першої пари листків не рекомендовано навіть під час вирощування розсади овочевих культур.

Утім, обробка насіння не лише дає змогу уникнути значних проблем, а й створює нову — аматорський підхід до цієї операції. Сьогодні нерідко можна зустріти господарства, де насіння протруюють у бетономішалках. Для зернових культур будують аматорські машини, що забирають насіння старими шнеками й «обробляють» його форсунками від звичайного обприскувача. Ніби так дешевше, ніж купувати професійне обладнання. Давайте розбиратися: чи так це насправді?

Навіщо насінині захист

Будь-який патоген мусить десь зимувати. А найголовніші його схованки — це ґрунт, рослинні рештки в ґрунті та насіння. Обробка насіння відповідними фунгіцидними протруйниками дає можливість захистити проросток від інфекції, що збереглася таким чином. Саме тому обробки спочатку були тільки фунгіцидними. Збудники несправжньої борошнистої роси, альтернаріозу, септоріозу, фомозу, фомопсису, вертицильозу, сірої та білої гнилей можуть зберігатися на насінні. Більшість із них уражують сходи. Тільки іржа та звичайна борошниста роса зимують у полі.

Зараження сходів хворобами має надто багато негативних наслідків. Звісно, що така рослина не сформує добрий урожай, і це не головна проблема. Натомість вона дасть високий урожай спор гриба, що почне розповсюджуватися на полі. З перших фаз рослина стане резерватором хвороби, а її площу живлення почнуть займати бур’яни. Вони ж стануть домівкою для шкідників й інших патогенів.

Очищення і калібрування насіння соняшнику

З розвитком синтетичних засобів захисту стало зрозуміло, що деякі з них впливають на ріст і розвиток культури. Наприклад, популярний тебуконазол негативно впливає на енергію проростання, схожість насіння. Логічно, що нерівномірне протруювання насіння цим препаратом створює дві проблеми. Насіння, що отримало забагато тебуконазолу, відставатиме в рості, а те, що отримало замало, — уражатиметься хворобами. Отже, з часом з’явилися стандарти протруювання, що забезпечували максимальний захист посіву.

Показники якісного протруєння

Щоб робочий розчин потрапив на поверхню насіння в потрібній кількості, слід звернути увагу на кілька чинників. Першим є витрата робочого розчину, коливання якої не має перевищувати 10%. Тобто якщо рекомендовано витрачати 1 л протруйника на 1 т насіння, то на практиці це має бути не менше як 900 мл і не більше за 1100 мл.

Схожі вимоги й до рівномірності нанесення. На кожний квадратний міліметр поверхні насіннєвого матеріалу має потрапляти однакова кількість робочого розчину. Допускається відхилення, що не перевищує 15%. Отже, якщо ви можете візуально побачити, що насіння зафарбоване нерівномірно, це найчастіше вказує на неякісну доробку.

Утримання протруйника на поверхні насіння — не менш важливий чинник. Дуже часто можна помітити «пробіли» у забарвленні посівмату. Це може означати, що фунгіцидна плівка стерлася або осипалась під час зберігання й транспортування. Оптимальним є збереження не менше ніж 80–90% протруйника від початкової маси.

Як досягти таких результатів

Готуючи насіння, недостатньо очистити ворох тільки від смітної домішки як для товарної партії. Вам знадобиться зовсім інше обладнання: очищувальне та сортувальне. На насіннєвий завод ворох потрапляє з більшою вологістю (10–12%), ніж на товарні цілі (7–10%). Далі потрібно провести попереднє очищення та сушіння у шахтних сушарках. Потім вступають у гру спеціалізовані очищувальні агрегати, що розділяють насіння на потрібні фракції. Вже потім кожна фракція проходить вторинне очищення: на пневмо-вібростолах, сепараторах, трієрах, фотосепараторах.

На фотосепаратор насіння поступає вже очищеним від пилу, спор грибів і сміттєвої домішки. Він дає змогу відокремити домішки, що за розміром і масою подібні до насіння, але відрізняються за кольором (оптично): лущене насіння, склероції тощо.

Найпопулярнішими препаратами для обробки насіння є системні фунгіциди, контактні фунгіциди, системні інсектициди, стимулятори росту, мікродобрива. В ідеалі всі компоненти підбирають під конкретні поле, сезон, терміни висіву та гібрид. Та все ж соняшник — це культура порівняно ранніх термінів сівби, коли хвороби є небезпечнішими за шкідників. Тим паче інсектицидні протруйники можуть поступово знижувати схожість і енергію проростання. Тому компанія «Євросем» розробила власний рецепт протруювання на основі фунгіцидних діючих речовин: флудиоксоніл (системний препарат), металаксил-м (контактний препарат, що контролює пероноспороз і кореневі гнилі), тирам (контактний препарат проти широкого спектра хвороб). Саме це поєднання дає змогу ефективно захистити соняшник від усіх грибних хвороб у перші фенологічні фази.

Результат високоякісної доробки насіння

Насіння з масою тисячі 58+ ми додатково обробляємо комплексом елементів живлення та стимуляторів росту. Таким чином отримуємо якісний посівний матеріал преміум класу.

Утім, важливо підібрати не лише діючі речовини для обробки насіння, а і їх формуляцію. Один із важливих показників — це розмір часточки д. р., що є найменшим у мікроемульсій (0,1 мкм) і задовільним у концентратів емульсій (3–5 мкм). Важливим є і наявність певних ПАР, розчинників, емульгаторів тощо. Простими словами: пестициди, що створенні прилипати до листкової поверхні, можуть погано прилипати до поверхні насіння. Для обробки нашого насіння ми використовуємо лише спеціалізовані протруйники високої якості.

Сьогодні в господарствах застосовують два основних типи протруювальних машин: поточні та порційні. Поточні машини є доступнішими та продуктивнішими, але деякі з них використовують для переміщення насіння шнеки. Саме цей робочий орган є несумісним із насінням олійних культур, включно із соняшником. По-перше, між шнеком і стінками камери протруювання утворюються зазори, що призводить до розлущування насіння. По-друге, часто спостерігається налипання на шнек насіння й лушпиння через його зволоження робочим розчином.

Порційні машини протруюють насіння якісніше та продуктивніше. За принципом роботи вони справді подібні до бетономішалок, але робочий розчин потрапляє на насіння з пульверизаторів.

Ви маєте всього три варіанти: використовувати дороге і якісне обладнання, купувати якісне протруєне насіння або викидати гроші на вітер. Економія на обробці насіння призведе тільки до значних витрат у сезон.

Як ми готуємо власне насіння

«Євросем» — це компанія, що пропонує сільгоспвиробникам преміальне насіння за розумну ціну. Для нас було надважливо створити такі умови, щоб наші гібриди могли реалізувати свій потужний генетичний потенціал, мали високі посівні якості та були придатними для різних технологій вирощування.

Для цього ми ретельно досліджуємо різні схеми передпосівної обробки насіння на науково-дослідному полігоні «Поле знань». Тут ми щорічно тестуємо понад 30 гібридів селекції NS Seme, щоб вибрати для наших партнерів найкращі позиції.

Після збирання врожаю на ділянках гібридизації насіннєва сировина проходить ретельний контроль якості — аналіз генетичної чистоти та посівних якостей зразків. Потім його доробляють на сучасних насіннєвих лініях. Ми завжди контролюємо цей процес виробництва від вибору поля під ділянку насінництва та сівби соняшнику до зашивання мішка та сертифікації посівного матеріалу.

Дмитро Шацман, кандидат с-г наук, директор ТОВ «ЄВРОСЕМ»

журнал The Ukrainian Farmer, січень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ