Агрономія

Без надійного захисту повністю розкрити потенціал будь-якого гібрида соняшнику неможливо

Захист насіння соняшнику

Захист насіння соняшнику

Соняшник — одна з максимально прибуткових культур в Україні. Водночас реальні показники врожайності соняшнику зазвичай відстають від генетичного потенціалу гібридів цієї культури. Останнім часом спостерігаються значні порушення технології вирощування соняшнику, 8–9-пільні сівозміни замінили на 3-пільні. Науково обґрунтовані розміри площ під соняшником для України — 1,5–1,7 млн га. На сьогодні цей показник перевищений майже в 4 рази. До того ж слід розуміти, що погодні умови останніх декількох років працюють, швидше, на користь шкодочинних організмів, а не культури. Все це призвело до того, що наразі кількість та різновидність хвороб і шкідників на соняшнику значно перевищили показники економічної шкодочинності. Саме тому захист посівів соняшнику має стати важливим елементом технології його вирощування. Без надійного захисту повністю розкрити потенціал будь-якого гібрида соняшнику та отримати рівномірні й здорові сходи неможливо. Перший крок у цьому аспекті — захист насіння від хвороб та шкідників.

Вже багато років еталоном захисту насіння соняшнику від ґрунтової та насіннєвої інфекцій є комбінація протруйників Максим® XL та Апрон® ХL. Поєднання цих препаратів не тільки забезпечує надійний захист від комплексу хвороб, таких як пліснявіння насіння, фузаріозні кореневі гнилі, несправжня борошниста роса тощо, а й не має негативної дії на енергію проростання насіння. Апрон® ХL завдяки активному інгредієнту металаксил-М має відмінний захист від пероноспорозу, шкодочинність якого на території України постійно зростає через насичення сівозміни соняшником. Металаксил-М — це системна діюча речовина подовженої дії, яка швидко адсорбується коренями та акропетально переміщується у вегетативну масу молодої рослини.

Фото 1. Дротяник

Крім хвороб, сходи соняшнику може пошкоджувати цілий комплекс шкідників, більшість із яких багатоїдні. Через зміни клімату і поширення мінімального обробітку ґрунту більшість сільгоспвиробників відзначають зростання тиску шкідників на посіви. Комахи успішно переносять відносно теплі зими й активно розвиваються з настанням весни. Особливо ж небезпечними в Україні останні роки стали: дротяники, личинки травневого хруща, мідляки, довгоносики, личинки паросткової мухи, попелиці та інші.

Питання про актуальність інсектицидної обробки, насправді, не стоїть. Головне питання — наскільки система захисту насіння від шкідників ефективна?

Вже тривалий час еталоном в інсектицидному захисті насіння соняшнику є протруйник Круїзер ®. Завдяки системній діючій речовині тіаметоксам, яка має кишково-контактну дію, інсектицид захищає рослину від ґрунтових та надземних шкідників сходів. Тіаметоксам належить до хімічної групи неонікотиноїди, що має свої переваги, основною з яких є швидке проникнення в рослину і переміщення всередині разом із ростом. Це досить позитивна властивість, оскільки, якщо говорити про ранні строки розвитку рослини, всі ограни будуть токсично вплавити на шкідників.

Крім дії на шкідників, тіаметоксам здатний впливати на фізіологію проростання насіння. Активний інгредієнт проникає всередину рослинних клітин та збільшує рівень і активність специфічних функціональних білків та ферментів, від яких залежить утворення фітогормонів, у тому числі й гормонів росту. Це дозволяє отримати більш дружні та швидкі сходи і відмінну стресостійкість рослин, особливо в умовах дефіциту вологи.

Проте є один значний мінус дії всіх системних інсектицидів: для того, щоб шкідник помер, йому необхідно з’їсти свою летальну дозу д. р. разом із рослиною. Перед тим як через ротовий апарат д. р. потрапить до кишечника і відбудеться зупинка всіх рухових функцій шкідника, він може пошкодити до 3 рослин.

Найпоширенішим шкідником сходів соняшнику є дротяник. У літературних джерелах можна зустріти ЕПШ — 3 дротяники на 1 м2. Якщо вважати, що продуктивна густота соняшнику становить 5,5 рослин на 1 м2, то 3 із цих рослин будуть пошкоджені або знищені. Це означає, що пошкодження неминучі навіть у разі використання системного інсектициду при обробці насіння.

Фото 2. Головний корінь пошкоджений дротяником
Фото 3. Рослина пошкоджена дротяником

Щоб змінити підхід у боротьбі зі шкідниками сходів соняшнику, компанія «Сингента» створила альтернативну інсектицидну обробку насіння: Круїзер ® + Форс ® 200. Звісно, ці препарати ефективні й окремо, проте синергетичний ефект від їх об’єднання дозволив створити одну з найпотужніших технологій захисту насіння соняшнику, яка виключає ймовірність пошкодження рослин шкідниками від моменту потрапляння насіння в ґрунт і до появи четвертої пари листя. Вона максимально ефективна при високій чисельності шкідників завдяки комбінації двох інсектицидів з різним принципом дії на цільовий об’єкт. До системної діючої речовини тіаметоксам додано контактну тефлутрин із хімічного класу піретроїди.

Фото 4. Личинка травневого хруща

Завдячуючи інноваційній капсульованій препаративній формі протруйника, Форс ® 200 має досить унікальний механізм дії. При контакті з ґрунтовою вологою препарат активується і створюється активна газова фаза навколо обробленої насінини в радіусі 2–2,5 см, що призводить до загибелі шкідників ще до того, як ті встигнуть нашкодити культурі. Однією з переваг є те, що Форс ® 200 діє навіть у посушливих умовах.

На сьогодні бакова суміш Круїзер ® + Форс ® 200 — це максимально ефективний захист насіння соняшнику від ґрунтових і наземних шкідників у всіх зонах його вирощування.

Така обробка посівного матеріалу з точними нормами препаратів можлива лише на спеціалізованих насіннєвих заводах, оскільки потребує певних умов застосування. Форс ® 200 постачається лише на перевірені спеціалістами компанії «Сингента» заводи, де гарантовано якісне нанесення препарату.

І на завершення питання, що виникає у багатьох виробників: який період зберігання посівного матеріалу після обробки?

За офіційними даними компанії «Сингента», зберігати оброблене насіння соняшнику в належних умовах без втрати д. р. можна протягом трьох років. Такі дані лабораторія отримала, перевіряючи зразки посівного матеріалу, оброблені інсекто-фунгіцидними препаратами, за допомогою системи високоефективної рідинної хроматографії діодно-матричного детектора. Одержані дані відповідають критеріям максимальної ймовірності — усі отримані результати не перевищують похибки 2,5 % від визначених показників у двох різних лабораторіях.

Отже, як бачимо, діючі речовини компанії «Сингента» повністю зберігаються на обробленому насінні без втрати кількісних і якісних характеристик протягом вказаного терміну зберігання. Показники енергії проростання та схожості обробленого насіння коливалися в межах 1,5–4,5 % від початкових показників.

Використовуючи інноваційні рішення від компанії «Сингента», аграрії завжди впевнені в їхній якості та ефективності, за якими стоять не тільки десятки років досліджень у межах компанії, а й польовий досвід провідних агрономів країни безпосередньо в умовах їхніх господарств.

Іван Петренко, канд. с.-г. наук, менеджер з технічної підтримки захисту насіння, компанія «Сингента»

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ