Техніка

Дискова борона буде ефективно працювати тільки за умови правильного налаштування

Що не так із дисками

Що не так із дисками
Чим точніше буде налаштована дискова борона, тим краще буде відпрацьовано сезон

Дискова борона буде ефективно працювати тільки за умови правильного налаштування й підтримання в належному технічному стані

Дискові знаряддя застосовують як за класичного, так і за мінімального обробітку ґрунту. Вони можуть виконувати кілька абсолютно різних операцій, тож переоцінити їх важливість майже неможливо. Однак багато фермерів наражаються на труднощі під час експлуатації дискових знарядь. Це стається через неправильні налаштування або неналежний технічний стан. Як і будь-який інший ґрунтообробний агрегат дискова борона може експлуатуватись із різними тракторами, що потребуватиме зміни налаштувань. Зношення і деформації також впливають на якісні показники роботи цього знаряддя. Зупинимося детальніше на основних моментах, що «заважають» отримати хороший результат від дискової борони. 

Детально про головне 

Диски є основним робочим органом дискової борони. Вони мають особливу форму й встановлені під певним кутом, що дозволяє швидко врізатись у ґрунт і економити безцінний час. Зношений, поламаний або деформований диск, не замінений вчасно, може стати причиною зменшення врожайності. Це відбувається через невідповідну глибину та низьку якість обробітку ґрунту. 

Нерівномірне заглиблення дискових батарей відбувається через неправильні налаштування. Слід витратити трохи часу, покрутити регулювальні гвинти або застосувати гідравліку, і все запрацює. Після зміни якогось параметра обов’язково треба перевірити якість роботи агрегата в полі. Це покаже, чи ефективною була зміна налаштувань. 

Створення пропусків (вистрибування) дискової борони відбувається через пересушений важкий ґрунт і надто високу швидкість руху. Зволожити ґрунт може тільки її величність природа, тож тут конкретних порад не надаватимемо. А от зі швидкістю є кілька важливих моментів. 

Справді, надто висока швидкість може сприяти такому явищу, як «вистрибування» дискових батарей із ґрунту. На полі зостаються відчутні нерівності, які створюватимуть незручності під виконання наступних технологічних операцій. Позбутися проблеми можна, якщо зменшити швидкість руху. Однак не слід забувати, що дискові знаряддя не розраховані на роботу на низьких швидкостях. Нормальною є швидкість 14–16 км/год. Якщо в таких умовах є пропуски, можна зменшити швидкість до 10–12 км/год. Подальше сповільнення призведе до суттєвого погіршення якості обробітку. 

Надто легкі дискові борони доводиться довантажувати

Якщо ви помічаєте, що під час роботи борона зміщується в бік, існує кілька можливих проблем, що призводять до цього. Наприклад, деформована поперечина, до якої приєднується триточкова навіска. Поперечина може зігнутися через пошкодження, однак іноді вона може деформуватися внаслідок значних і тривалих навантажень. Цей дефект зазвичай важко виправити — хіба що за допомогою індукційного нагрівача і потужних лебідок, якими виправляють рами вантажівок. 

Нерівномірне заглиблення по ширині захвату може спричинятися неоднаковим тиском в опорних колесах. Зазвичай перевіркою тиску в цих колесах нехтують, але він може суттєво змінюватися внаслідок перепадів навколишньої температури або через природну інфільтрацію. Тому перед початком робіт (а не раз на рік) треба переконатися, що тиск відповідає нормі й щонайменше однаковий в усіх опорних колесах. 

Спрощено описати роботу дисків можна так: вони призначені, щоб ґрунт підіймався по них, а потім рівними рядами осідав. Якщо поля засмічені камінням й іншими твердими елементами, вони можуть погнути диски, що призведе до нерівномірного обробітку по ширині захвату. 

Сучасні дискові агрегати оснащують підшипниковими вузлами, що не потребують обслуговування й періодичного змащування.  Однак це стосується далеко не всіх виробників, а ненові знаряддя здебільшого вимагають постійної уваги саме до стану підшипників. 

Інтенсивна робота в посушливий літній період висуває особливі вимоги до витривалості всіх вузлів

Дискові борони, які широко застосовують в спекотні літні місяці, можуть легко втрачати мастило з підшипникових вузлів через високу температуру. Сухий ґрунт перетворюється на каміння й може пошкоджувати захисні елементи підшипників, що також сприяє втраті мастила і швидкому руйнуванню підшипника. Сама проблема не така вже й загрозлива — підшипники рано чи пізно виходять із ладу, а їх заміна не є надто складною. Однак якщо це стається у момент, коли фермер рахує кожен день і кожну годину, втрати можуть бути відчутними. До того ж механізатор може не помітити вчасно, що з підшипниками відбувається щось не те. Коли агрегат працює, неможливо почути додаткові шуми або вібрації. Коли ж підшипник розвалився, пізно вживати превентивних заходів. 

Оскільки механізатор може не побачити проблему, перед початком зміни варто підняти агрегат й оглянути підшипникові вузли на пошкодження й підтікання мастила. Цьому може заважати бруд, тож коли агрегат потрапляє до тракторної бригади, йог обов’язково слід ретельно вимити. Якщо візуально все в порядку, потрібно руками покрутити диски або дискові батареї. Утруднене обертання свідчитиме про наявність проблем — відсутності мастила, пошкоджень тощо. Такі підшипники слід замінити. 

Закритий підшипниковий вузел, що не потребує обслуговування

Якщо під час обертання чутно клацання або інші зайві звуки, це явна ознака відсутності мастила або зношення. У цьому разі теж виконують заміну, бо «голосні» підшипники найшвидше найближчим часом зруйнуються. Дехто намагається за допомогою мастила усунути зайві звуки. Однак практика показує, що це допомагає ненадовго. 

Ще однією ознакою проблем із підшипниками може бути збільшення опору з боку дискового знаряддя й збільшення витрати пального. Однак не слід забувати, що для цього можуть бути й інші причини. Наприклад, ускладнені ґрунтові умови, дещо більша глибина обробітку, бічна тяга через неправильні налаштування або деформацію рами й інші. 

Перевіряючи стан підшипників, одразу слід оглянути, чи немає відкручених дисків. Під час активної експлуатації кріплення дисків може послабитися, диск втрачає початкове положення, а додаткова вібрація здатна швидко розбити болти. В результаті неуважної експлуатації диски губляться в полі, згодом їх знаходять, коли вони «зустрілися» із сівалкою, комбайном або іншим ґрунтообробним знаряддям. 

Заміна зношених дисків 

Завжди настає час, коли дискова борона перестає якісно виконувати свою роботу через значне зношення робочих органів. Власник опиняється перед проблемою: які диски придбати — оригінальні чи замінники? І якщо замінники, то з якої цінової категорії — дешеві чи дорогі? 

Обирайте високу якість. Не сподівайтесь знайти пристойний товар за низьку ціну. Дешева рибка — погана юшка. Наприклад, американські спеціалісти радять своїм фермерам купувати диски американського виробництва, бо вони значно якісніші, ніж виготовлені в інших країнах. Це стосується як матеріалів, так і технологій виготовлення й обробки. Якщо говорити про український ринок, тут є виробники практично з усього світу, але переважають європейські, вітчизняні та китайські. Тому слід дотримуватися чіткого правила: оригінальні запчастини хоч і дорогі, але строк їх експлуатації зазвичай у рази більший, ніж у замінників. Навіть якщо продавці замінників обіцяють високу якість, ціна буде не сильно відрізнятися від оригіналу — краще віддати перевагу оригінальним дискам. Також трапляється, коли оригінальні запчастини надто дорогі або фермер не може собі дозволити купити диски за такою ціною. Доведеться довіритись замінникам, і серед них обирати найкращі (дорожчі). У цьому разі важливо мати добрі й довготривалі ділові стосунки з продавцем — у цьому випадку він не порадить придбати щось зовсім негодяще. 

Вибір типу дисків залежить передусім від ґрунтових умов і виконуваних робіт

Тепер уявімо ситуацію, коли надійного консультанта немає, і доводиться самостійно вирішувати, які диски купити. Оскільки зробити хімічний аналіз металу й дослідити його механічні характеристики без лабораторії неможливо, доведеться порівнювати вагу деталей. Чим вона більша, тим краще. По-перше, диск із більшою матеріаломісткістю довше працюватиме. По-друге, більша вага знаряддя покращує процес врізання в ґрунт. 

Залежно від того, які операції виконує дискова борона (передпосівна підготовка, лущення стерні, основний обробіток), може використовуватися різний тип дисків. Також слід ураховувати тип ґрунтів. Для глинистих ґрунтів обирайте зубчасті диски, для піщаних краще гладкі.  

Володимир Огійчук

журнал The Ukrainian Farmer, січень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернет–сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ