Агрономія

Барітон® Супер — новий протруйник від «Байєр»

Барітон® Супер — новий протруйник від «Байєр»

До вашої уваги Барітон® Супер, фунгіцидний протруйник для зернових від компанії «Байєр».

До складу нового продукту ввійшли три діючих речовини — тебуконазол, протіоконазол і флудиоксоніл. Перші дві належать до хімічного класу триазоли — це діючі речовини, які пригнічують синтез 14-Α деметилази, ферменту, який відіграє ключову роль у метаболізмі органічних речовин у клітинах грибів. Результатом дії цих діючих речовин є порушення функцій клітинних мембран, як наслідок, Зупиняються процеси росту й поділу клітин, що призводить до загибелі патогену.  

Варто згадати, що разом із фунгіцидними властивостями діюча речовина протіоконазол є досить активним регулятором росту. Зменшена довжина мезокотилю добре розгалужена, коренева система збільшена в обсязі, потовщені пагони, насичений зелений колір сходів — усе це результат впливу на рослину саме протіоконазолу. 

Третя діюча речовина в складі Барітон® Супер — це флудиоксоніл, хімічний клас фенілпіроли, інгібітор гістидин кінази — ферменту, відповідального за фосфорилювання білків клітинних мембран. Пригнічення утворення цього ферменту порушує процес осмосу в клітинах, як наслідок, зупиняється ріст міцелія гриба. 

Головною перевагою такої комбінації діючих речовин у продукті є те, що триазоли завдяки відмінній системності дуже рухливі, тому доволі швидко проникають у рослину й рівномірно розподіляються нею, чим забезпечують ефективний захист із самого початку проростання насінини. Флудиоксоніл, своєю чергою, має дуже хороші контактні властивості, що дозволяють повністю захистити посівний матеріал від насіннєвої та ґрунтової інфекції. Також слід зазначити, що флудиоксоніл — це фунгіцид широкого спектра дії, частково системний, з тривалою залишковою активністю, тому, потрапивши в прикореневу зону, находиться там тривалий час незалежно від промочування ґрунту. Так, завдяки поєднанню діючих речовин із різними механізмами дії, значно подовжується тривалість загальної захисної дії продукту Барітон® Супер, відповідно, покращується ефективність контролю хвороб, які можуть уражати сходи. 

Розглянемо спектр дії Барітон® Супер на хвороби сходів пшениці. У табл. 1 бачимо основні хвороби пшениці, які контролюють протруйниками, — тверда сажка (Tilletia Tritici), летюча сажка (Ustilago Tritici), фузаріозна коренева гниль (Fusarium sp.), септоріоз сходів (Stagonospora nodorum), снігова пліснява (Microdochium nivale), альтернаріоз (Alternaria alternate)

Діючі речовини протіоконазол і тебуконазол, відомі по інших протруйниках компанії «Байєр», дозволяють контролювати майже всі хвороби сходів зернових із максимальною ефективністю, окрім снігової плісняви. Як бачимо, флудиоксоніл повністю виправляє цю ситуацію і робить захист повним. 

У посівах ячменю додатково до сажкових хвороб і кореневих гнилей додаються смугаста (Pyrenophora graminea) та сітчаста плямистості (Pyrenophora teres). У питанні контролю хвороб ячменю видно (табл. 2), що флудиоксоніл також покращив захист від кореневих гнилей, плямистостей листя, а також забезпечив відмінний контроль снігової плісняви. 

У табл. 3 викладено результати випробувань Барітон® Супер у країнах Європи. Об’єктами були снігова пліснява та тифульоз на озимій пшениці. За норми використання 1 л/т хвороби було проконтрольовано на рівні близько 90% і вище. 

І напевно один із найважливіших параметрів, що вказує на ефективність протруйника, — урожайність (табл. 4). За використання Барітон® Супер у нормі 1 л/т урожайність зросла на 6,47% проти контролю та на 2% — проти Ламардор® Про. 

Таким чином, виходячи з результатів досліджень і технічних характеристик Барітон® Супер, маємо: 

  • Швидке проникнення та рівномірне розподілення діючих речовин рослиною; 
  • подовжена тривалість захисної дії завдяки діючій речовині флудиоксоніл; 
  • ріст-регуляційна дія на культуру, і, як результат, розлога коренева система, покращене сприйняття поживних речовин, кращий розвиток рослин; 
  • ще кращий контроль кореневих гнилей, снігової плісняви й тифульозу; 
  • забезпечує прибавку врожаю. 

Барітон® Супер — це захист, що гармонійно налаштований на врожай. 

Добрих Вам урожаїв! 

Сергій Путренков, менеджер з маркетингу компанії «Байєр» 

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ