Південь України втрачає позиції в овочівництві, – фермер
На думку Дмитра Гладкого, співвласника фермерського господарства «Войташенко» з Херсонщини, південь України втрачає лідерство в овочівництві. Закупівельникам з центральних регіонів вже немає сенсу переплачувати за логістику, якщо цей товар можна купити набагато ближче, до того ж і землі в центральній частині країни більш родючі.
Про це він повідомив AgroTimes.
Господарство вирощує на 50 га пекінську капусту, на 25 га – цибулю, на 7 га – селеру коренеплідну та на 3 га – черешкову. У попередньому сезоні асортимент був ширшим і включав також моркву, столові буряки, капусту білоголову, червоноголову та савойську, але від них відмовилися. Крім того, мають ще 1500 га під зерновими.
«До 2014 року овочеві культури були в нашому господарстві більш рентабельними порівняно з польовими. Нині ситуація змінилася: складно не лише виростити овочеву продукцію, а й реалізувати її. Так, ціна на овочі борщового набору вже другий рік поспіль невисока, тому й довелося скоротити не тільки асортимент продукції, а й площі», – розповів фермер.
За його словами, зі зміною клімату стало можливим вирощувати більший асортимент овочевих культур можна вирощувати як у центральній частині, так і в північних областях країни.
«У зв’язку з цим Південь України втрачає лідерство у вирощуванні овочевої продукції. Підприємцям з інших регіонів України, що займаються роздрібною торгівлею овочами, вже немає сенсу переплачувати за логістику, якщо цей товар можна купити набагато ближче, до того ж і землі в центральній частині країни більш родючі», – вважає Дмитро Гладкий.
Читайте також: Якість української цибулі серйозно не дотягує до європейської, – фермер