Овочі-Ягоди-Сад

Японські гібриди дозволяють створити конвеєр, щоб торгувати пекінкою до квітня

Яскраві кольори пекінки

Яскраві кольори пекінки

Японські гібриди дозволяють створити конвеєр, щоб торгувати пекінською капустою до квітня

Перелік культур, які вирощують на 15 га відкритого ґрунту у СТОВ «Троянда» Балаклійського району Харківської області, доволі потужний: кабачки, гарбузи, безнасінні кавуни, перці, морква, столові буряки, цибуля… Не обійшлося і без різних видів капуст, до яких три роки тому додалася пекінська капуста. Вирощують її в другому обороті після ранніх овочів. 

— Ми вирішили випробувати на своїх полях японські гібриди від компанії SAKATA: Юкі F1, Річі F1, Кісекі F1, Табалуга F1, — розповідає власник СТОВ «Троянда» Михайло Оріщенко. — І, треба зазначити, вони нас не розчарували: гарні, врожайні, лежкі, не вибагливі до умов вирощування. Особливо сподобався товарний вигляд — колір листя зовні й всередині виявився більш насиченим, апетитним, ніж у гібридів іншої селекції, що подобається покупцеві. 

НЕ СТРУНКА, А В ПОВНОМУ СОКУ 

У «Троянді» пекінську капусту вирощують через касетну розсаду, висіваючи її в середині липня. Через місяць (але не пізніше 15 серпня) висаджують на постійне місце. До цього часу звільняються ділянки, які були під овочами першого обороту — кабачками, молодою цибулею і молодими буряками. Ці ранні овочі теж вирощуються через розсаду, тому в середині серпня господар збирає повноцінний урожай і висаджує на звільнене місце пекінську капусту. 

Щiльнiстю в рядку регулюється вага

— Під цей вид капусти віддаємо 3 га. На розсаду висіваємо 200 тис. насінин у касетах протягом тижня, — уточнює Михайло Миколайович. — Дбаємо, поливаємо, а в першій половині серпня готову розсаду починаємо висаджувати у відкритий ґрунт, що теж у нас займає приблизно тиждень. Для посадки використовуємо два пристрої: грядоутворювач, який формує гряду шириною 1,10 м, і розсадосадильну машину. Щільність посадки — 65 тис. рослин на гектар. 

На відміну від інших гібридів, пекінська капуста від SAKATA є менш видовжена та має діжкоподібну форму. Щоб вона мала форму, звичну для українського ринку, Михайло Оріщенко весь час експериментує зі щільністю посадки. Так, було помічено, що за схемою 35 . 35 см головки важать по 4 кг, що забагато для кінцевого споживача. За інтервалу між рослинами 33 і 30 см між стрічками спареного рядка вага головок зменшується до 2,5–3 кг. 

ЛЕЖИТЬ І ДОРОЖЧАЄ 

Водночас господар не переймається вагою головок, які йдуть на зберігання. Якими б ідеальними не були умови у сховищі, верхні листки завжди псуються. Готуючи капустини до продажу, їх «роздягають», після чого вони набувають ходової ваги. 

Гібриди: Юкi F1, Кiсекi F1 та Рiчi F1

Сховище з холодильником почали будувати одразу після рішення вирощувати пекінку. Дотримана до середини лютого (а то й до кінця березня), вона стає рентабельнішою, ніж продана під час масового збирання. Якщо у жовтні — на початку листопада за кілограм дають 6 грн, то наприкінці лютого — вже 12, а на початку березня — 19 грн. 

Завдяки різним за термінами достигання гібридам від SAKATA Михайло Оріщенко вибудував конвеєр. Сезон пекінської капусти починає Табалуга F1. Головки цього раннього гібрида невеликі. Їх першими зрізують на початку жовтня й розпродають повністю. Потім збирають і реалізують гібрид Річі F1. Більш пізні гібриди Юкі F1 та Кісекі F1 добре зберігаються, тому їх закладають у сховище. Зберігають у дерев’яних контейнерах, в окремій камері, за оптимальної для цієї культури температури — 4 °С. Кожна головка для збереження вологи ще на полі обгортається стрейч-плівкою. Торгують яскравими соковитим головками в невеличких магазинах і на ринку. 

Табалуга F1

ЛЮБИТЕЛЬКА КАЛЬЦІЮ 

Рентабельність культури залежить не лише від періоду продажу, а передусім від урожайності. На заваді можуть стати погодні умови, відсутність агрономічних знань. Кандидат юридичних наук Михайло Оріщенко до всього підходить фундаментально й постійно вивчає природу культури, бо якщо їй не догодити, то вона не покаже себе повною мірою. 

— Коли ми в серпні висаджуємо розсаду пекінської капусти, то наші посадки починають атакувати трипси й ріпаковий пильщик. Це при тому, що наші поля ізольовані від інших. Пояснюю це так: після збирання фермерського врожаю шкідники переселяються до бур’янів, а звідти летять на наші плантації. Тому обробки інсектицидом проводимо щотижня. Припиняємо їх у середині вересня, коли комаха вже не може нашкодити. Не дають розслабитися і хвороби, тож другою щотижневою обробкою майже до самого збирання врожаю є обприскування фунгіцидними засобами. Живлення макро- і мікроелементами проводимо через краплю, іноді по листу, поєднавши з інсектицидом, — каже Михайло Оріщенко. 

Та найбільш вибаглива пекінська капуста до кальцію. Дають його постійно через краплю і по листу. Нестача кальцію призводить до судинного бактеріозу або некрозів (почорніння кінчиків листків чи появи на листах чорних цяток). При цьому вкрай важливо дати пекінці достатньо води, інакше кальцій не засвоїться. 

Урожайність власник господарства зазвичай рахує від кількості проданого: 40–45 т/га. Здорова, яскравого кольору пекінська капуста від СТОВ «Троянда» добре продається, адже в регіоні для неї майже немає конкуренції.  

Олена Сухорукова

журнал “Плантатор”, березень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ