Овочі-Ягоди-Сад

Пекінська капуста з полів ФГ «Агрокора» завжди бажана у великих торговельних мережах

Проста-складна пекінка

Проста-складна пекінка

«Сім разів відміряй і тільки потім зроби», — такого правила дотримуються у фермерському господарстві «Агрокора». Як результат, пекінська капуста з полів с. Випасне Білгород-Дністровського району Одеської області завжди бажана у великих торговельних мережах, таких як «Фоззі», «Білла», «АТБ», «Велика кишеня», «Фуршет».  

Олег Матяж із гібридом Маноко F1 від «Бейо»

Методи, про які розповідає один із керівників господарства Олег Матяж, здаються не стільки фермерськими, скільки дослідницькими. Адже на кожному кроці все підлягає аналізу: склад ґрунту, стан насіння, рівень вологи, вміст елементів у рослині. «Без цього не можна, бо сучасний бізнес із його конкуренцією неохайності не пробачає», — наголошує фермер. 

Тут ретельно ставляться до кожного етапу вирощування, зокрема й до вибору насіння. Культивують три голландські гібриди пекінської капусти фірми «Бейо»: Маноко F1, Еміко F1 та Білко F1. Ці гібриди перевірені часом та покупцями, а Білко F1 фермери узагалі вважають еталоном пекінки для зберігання. 

Поетапний старт 

Пекінську капусту в «Агрокорі» вирощують як прямим посівом у ґрунт, так і через розсаду. 

Сіють насіння в касети на розсаду із 10 червня до 30 липня, у кілька термінів, невеликими партіями. Рослини готові до висаджування у відкритий ґрунт на 20–25-й день. Загальний термін вегетації (від посіву до збирання) залежно від сорту триває 55–75 днів. 

Ранній Маноко F1 (50–55 днів) висівають 10 червня, розсаду висаджують 2 липня, урожай збирають на початку серпня. 

Гібриди Еміко F1 та Білко F1 у ФГ «Агрокора»

Еміко F1 (60–65 днів) належить до літньо-осінніх гібридів: посів проводять 15 липня, висаджування — 5 серпня, збирання — в середині вересня. Пізній Білко F1 (65–70 днів) висівають із 20 по 30 липня, а на постійне місце вирощування він потрапляє 10 серпня. Його збирають восени, головки добре зберігаються до шести місяців. Усі три гібриди вибрані не випадково, вони доволі стійкі до шкодочинних факторів, мають хороший товарний вигляд — видовжену форму й листки привабливого зеленого забарвлення. 

Прискіпливість не завадить 

Торф, яким наповнюють касети, аналізують у лабораторії на наявність хвороб та шкідників. Також досліджують насіння і його схожість, потім за три тижні до висаджування розсади беруть проби ґрунту на полі. Їх досліджують як на наявність хвороб і шкідників, так і на вміст макро- й мікроелементів. Усі ці результати дають можливість створити технологічну карту для оптимізації живлення й захисних обробок. Крім того, раз на тиждень проводиться тканинна діагностика, яка показує, чи достатньо рослинам поживних елементів, і на фітопатологію, щоб не проґавити захворювання. 

Особливе значення в господарстві надають зволоженню рослин. 

— Маючи для обігу 20 га, пекінську капусту вирощуємо на 10. Вся ділянка обладнана системою крапельного зрошення, але полив у нас вмикається не за графіком, а за потребою, — розповідає Олег. — Щодо опадів зорієнтуватися допомагає власна невеличка метеостанція. Крім цього, останні чотири роки застосовуємо тензіометри — пристрої для вимірювання вологи в ґрунті, й даємо пекінській капусті рівно стільки вологи, скільки вона потребує, адже надлишок води завадить кореневій системі дихати, а дефіцит гальмуватиме зростання. 

Прямий посів 

В «Агрокорі» пекінку почали вирощувати 2005 року, одними з перших в Україні. Привабила висока ціна на тоді ще рідкісну для нашої країни культуру. Потім виробників побільшало настільки, що ціна впала мінімум удвічі. Олег Матяж пояснює це ще й зміною технології вирощування — не через розсаду, а прямим посівом у ґрунт. Із 2019 року прямий посів почали практикувати і в «Агрокорі». 

— Розсадою, звісно, пекінську капусту садити краще, — пояснює фермер. — Отримуєш рослини, які рівномірно розвиваються, якість стиглої головки вища, структура листя щільніша, самі листки зелені й хрусткі. Але витрати за такого вирощування вдвічі більші, оскільки технологія передбачає  велику кількість ручної праці, тому фермери перейшли на прямий посів у ґрунт. Крім того, при прямому посіві пекінська капуста більш стресостійка та толерантна до основних захворювань, що є дуже важливим в умовах жаркого клімату південного регіону. Ми з фінансових міркувань теж стали потроху вирощувати пекінську капусту через прямий посів. Частину, як і раніше, висаджуємо через розсаду для вибагливіших покупців. 

Прямим посівом у ґрунт насіння висівають із 20 липня до 10 серпня. 

Агрономічні особливості 

У господарстві на гектар висівають 65 тис. насінин. Із цієї кількості сходить приблизно 63 тис., розсадними рослинами на поле потрапляє 60 тис. Висаджування розсади механізоване. Під час руху техніки три робітниці висаджують по одній спареній стрічці. Інтервал між рядками в стрічці — 40 см, між рослинами в рядку — 25–30 см, між спареними стрічками — 1,17 м. Зазвичай міжряддя для пекінської капусти становить 1,40 м для вільного руху трактора. В «Агрокорі» склалася інша практика, під вузьке міжряддя адаптована техніка. Завдяки більшій щільності рослин отримують більший вал продукції з гектара. 

Крапельну стрічку прокладають між двох спарених рядків. У господарства є домовленість із підприємством, що займається утилізацією й переробкою крапельних стрічок, про повернення використаного матеріалу в кінці сезону. Гроші за них платять невеликі, однак у плані збереження довкілля промислова переробка крапельних стрічок — це великий плюс. Укладають на полі крапельну стрічку теж механізовано, одночасно з посадкою, на 2–3 см прикриваючи ґрунтом. 

Підготовка ґрунту традиційна: оранка під зиму, дискування навесні, культивація перед посадкою. Добрива вносять у кілька етапів: до висаджування — гранульовані комплексні мінеральні, під час вегетації — методом фертигації, а також шляхом обприскування по листу підживлюють рослини, особливо кальцієм. За словами Олега Матяжа, пекінська капуста через нестачу кальцію стає чутливою до бактеріальних інфекцій. Засвоєння цього елемента утруднене під час спеки, у такі періоди важливо вчасно проводити листкову діагностику й підживлювати рослини. 

Щосезону фермерів випробовують на міцність шкідники: хрестоцвіті блішки, трипси, капустяна міль, попелиці, совки. Щоб розуміти, проти кого захищатися, розміщують на полі феромонні пастки, а попелиць виявляють візуально. Для захисту застосовують лише оригінальні, офіційно дозволені препарати. За три тижні до збирання врожаю застосування ЗЗР припиняють. 

Фінішна пряма 

Починають збирати пекінську капусту вибірково. Восени для закладання на зберігання проводять суцільне збирання врожаю. 

Продукція на складі

— Був такий рік, що останні головки вирізали 19 грудня, коли вже шар снігу був 20–25 см, — згадує Олег Матяж. — Пекінська капуста не боїться низьких температур, однак на морозі залишати її теж не варто, є ризик зниження товарних якостей. Червневі посіви дають продукцію для свіжого ринку, а ті, що здійснювалися від середини липня, йдуть на зберігання в холодильнику й реалізуються впродовж осені та зими. 

Робітники зрізують головки, кладуть їх на транспортерну лінію, після чого інші робітники розкладають їх по дерев’яних контейнерах. Для кращої лежкості в холодильнику за п’ять діб до збирання головок посадки обробляють фунгіцидом. Після збирання головки охолоджують у два етапи і далі зберігають за температури 1–2 °С. 

Зазвичай пекінка селекції «Бейо» показує добру лежкість, навіть були роки, коли в «Агрокорі» відвантажували продукцію замовникам у квітні-травні. Але й вихід товарної продукції дещо знижується через часткове псування під час зберігання. Перед продажем головки пакують у стретч-плівку й далі по вісім штук вкладають у великі поліетиленові пакети розміром 60 х 40 см або в пластикові ящики.

Олена Сухорукова

журнал “Плантатор”, липень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ