Корови здатні адаптуватися, але негативно реагують на різкі перепади температури
Коровам властиво адаптуватися до навколишнього середовища, але різкі перепади температур негативно впливають на їхню продуктивність.
На цьому наголосив директор компанії «Євро Деталь» Олександр Батюк, пише журнал The Ukrainian Farmer.
«Щоліта ми спостерігаємо за тим, як господарства наражаються на одну й ту саму проблему – зниження продуктивності у тварин. І причина цього – корови перебувають у некомфортних умовах», – зазначив він.
Через стрес продуктивність тварин може впасти на 20-25%.
Корова перебуває у зоні комфорту за температури повітря +4-24 °С. Тоді тварина витрачає мінімум енергії, отриманої від корму, на підтримання оптимальної температури тіла (37,5-39,5 °С).
Якщо температура опускається нижче від оптимальної, корови витрачають певну кількість енергії, отриманої від корму, на обігрів тіла.
За підвищення температури в приміщенні понад +24 °С у тварин збільшується частота дихання, а глибина вдиху зменшується – організм не доотримує кисень, сповільнюються метаболічні процеси, тварина стає кволою, втрачає апетит і припиняє споживати воду.
Через тепловий стрес корови погано ідуть в охоту й запліднюються, погано відпочивають, тривалий час перебувають у риштаках, де прохолодніше. За підвищення температури повітря до +40 °С тварини перестають давати молоко.
«За обох сценаріїв виходу із зони комфорту організм корови бореться за життя, а молочна продуктивність різко знижується», – додав Олександр Батюк.
Особливо вимогливими до комфорту є корови високопродуктивної голштинської породи. Корови червоностепової української породи більш адаптовані до високих температур і здатні випасатися на луках за температури повітря +30 °С, не втрачаючи продуктивність.