Рентабельність виробництва насіння соняшнику найнижча за останні десять років
За підсумками 2019 року рівень рентабельності виробництва насіння соняшнику в усіх підприємствах склав 23,5% і став найвищим серед усіх видів сільськогосподарської продукції.
Про це повідомив директор ННЦ «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко.
За його словами, цей рівень водночас став найнижчим з 2008 року, коли рентабельність виробництва насіння соняшнику склала 18,4 %, і поступається показнику 2018 року у 32,5%.
Рентабельність виробництва насіння соняшнику досягала найвищого рівня у 2015 році (80,5%) та у 2016 році (63%).
У 2018 році соняшник посідав лише 3-ю позицію серед найбільш рентабельних сільськогосподарських культур, поступаючись хмелю (60,9%) та просу (34,7%). Причому просо утримало другу позицію (20,2%) і 2019 року, тоді як на третю вийшло виробництво продукції ягідних культур (19,8%).
Загалом рентабельність виробництва рослинницької продукції знизилась практично по усіх основних культурах, крім жита (з 9,9% до (-2,2%) у 2018 році), гречки (з 6,6% до (-17,2%) і картоплі (з 9% до 6,8%), а також згаданих ягідних культур (з 19,8% до 19,5%), зауважив експерт.
Збитковим залишилося виробництво зернобобових культур (-11,5 проти (-5,4 %) у 2018 році) та цукрових буряків (-15,4% проти (-11,4%). Також збитковим стало виробництво овочів закритого ґрунту (-7,2% проти 8,5% 2018 року) та винограду (-7,2% проти 22,6%).
«Зниження рентабельності виробництва сільськогосподарських культур відбулося переважно внаслідок падіння цін їх реалізації – в цілому за рік на 8,8% – і призвело до значних втрат доходів сільськогосподарських підприємств порівняно з 2018 роком», – підсумував Юрій Лупенко.