Вітаміни підвищують стійкість організму птиці до впливу стресорів
У промисловому птахівництві практично неможливо уникнути стресів у птиці, до того ж їхні негативні наслідки стають усе більш вираженими через високу чутливість сучасних кросів до чинників зовнішнього середовища.
Основною ланкою захисту від стресів у птиці є вітамінно-мінеральна годівля. Через інтенсифікацію обмінних процесів за стресу організм відчуває підвищену потребу у вітамінах, тому для профілактики стресу або зниження небажаних його наслідків їхній уміст у раціоні збільшують у 1,5-2 рази, а іноді й більше.
Вітаміни, активізуючи цикл трикарбонових кислот і забезпечуючи організм достатньою кількістю енергії, підвищують його стійкість до впливу стресорів. Стимулюючи синтез гормонів, що контролюють адаптацію, вітаміни зміцнюють компенсаторно-пристосувальні можливості організму.
Як повідомлялося, спеціальні передстартерні корми знижують негативну дію стресів на курчат.
Додати коментар