Овочі-Ягоди-Сад

Бучач збирає гостей

Бучач збирає гостей

12 червня 2015 року компанія «Бучачагрохлібпром» провела свій традиційний щорічний День поля. Подія зібрала близько 700 гостей із господарств усіх регіонів України.

 

Компанія «Бучачагрохлібпром» обробляє 25 000 га ріллі і провадить діяльність у кількох напрямах: вирощує зернові та технічні культури, виробляє насіння (доробку насіння здійснюють на устаткованому новітнім обладнанням заводі), має сучасну молочно-товарну ферму на 2500 голів дійного стада, сучасний сад площею 560 га і потужний розсадник плодових культур.

 

 

День Поля «Бучачагрохлібпром» є традиційною та щорічною подією української аграрної галузі. Цього року він відбувся вже в одинадцяте і, як завжди, зібрав гостей з усіх регіонів України та з-за кордону — на свято, зокрема, завітали фахівці з Чехії та Польщі. Аграрії, науковці й представники комерційних компаній з’їхалися до Бучача, щоб поділитися досвідом, оглянути демонстраційні посіви зернових та технічних культур, сортове насіння яких продає підприємство, а також відвідати сучасний завод із доробки насіння. У рамках Дня Поля провідні іноземні компанії демонстрували аграріям сучасну техніку для рослинництва.

 

 

На святі було на що подивитися й садівникам: інтенсивні плодові сади ФГ «Гадз», одного з відокремлених підрозділів компанії «Бучачагрохлібпром», є справжньою перлиною Тернопілля. Журналісти редакції журналу «Садівництво по-українськи» взяли участь у святі й поспілкувалися з працівниками компанії та агрономами садівничого підрозділу.

 

Ось як розповідає про свято директор ТзОВ «Бучачагрохлібпром» Іван Карачка:

 

– Свій День Поля ми проводимо вже багато років поспіль. Насамперед організатор вкладає у це свято душу. Це всеукраїнська подія, ми запрошуємо численних гостей, хочемо, щоб аграрії на власні очі переконалися у високому технологічному рівні нашого виробництва загалом і насінництва зокрема. Ми це робимо для того, щоб клієнти бачили, як та які культури вирощуються на дослідних ділянках, у товарних і насінницьких посівах,  щоб у майбутньому вони спокійно приїздили й купували нашу продукцію.

Сьогодні сюди з’їхалися як наші постійні клієнти, з якими ми співпрацюємо роками, так і ті, хто хоче ознайомитися з нашою продукцією.

 

Сад у Бучачі

Нині підприємство опікується 560-гектарним садом, у якому по 30 га під грушею та сливою, а все решта — інтенсивні насадження яблуні. Сад у ФГ «Гадз» створено 2012 року, тоді заклали 180 га яблуні, саджанці якої купували в Італії та Польщі. Протягом наступних років площу вирощування садовини розширювали: 2013 року додалося 250 га саду, 2014 року — 60 га.

 

Про те, які оновлення здійснено в садах підприємства, розповів технолог виробництва Сергій Назарук:

 

– Колектив агрономічних працівників у нас молодий, ми амбітні й енергійні, прагнемо, щоб наш сад був досконалим. За два останні роки ми заклали значні площі яблуневих насаджень, устаткували їх шпалерою та зрошенням і значно удосконалили систему організації праці. Минулого та позаминулого років збудували низку накопичувачів води для зрошення — для цього треба було не лише закупити відповідне обладнання, а й розчистити природні водойми та джерела, які є на території саду.

 

Частка яблуневого саду, що нині увійшла в товарне плодоношення, — 180 га. 2012 року його було закладено кронованими одно- та дворічними італійськими саджанцями, цього року ми очікуємо, що зберемо в ньому близько 40 т/га врожаю яблук.

 

Перші два роки ми закладали сади імпортними саджанцями, а нині вирішили перейти на власний садивний матеріал. Ті 60 га яблуневих насаджень, що ми створили 2014 року, закладено вирощеним у господарстві садивним матеріалом. Для того ми закупили якісну італійську підщепу М9, клон Т337, і виконали на її основі зимове щеплення яблуні. Отримали з того чудові саджанці, кніп-баум і кроновані однорічки.

 

 

У нашому саду постійно працює близько 80 осіб, у сезон вегетації кількість робітників збільшується до 180–200 — вони встановлюють індивідуальні опори й шпалери, виконують зелені операції та монтують зрошення на нових ділянках. Коли достигають яблука, кількість працівників збільшується до 300–350. Збирати врожай починаємо рано — маємо літні сорти, такі як Пірос і Ерлі Женева. Спектр сортів яблуні в нас дуже широкий. Вирощуємо не лише популярний Голден Делішес та Фуджі, а й імунні до парші сорти, такі як Ревена, Регліндіс, Ремо, Реколор. Саду імунних до парші сортів яблуні маємо 50 га. Вирощуємо його за екологічною технологією. Для захисту від шкідників застосовуємо біоінсектициди на основі бактерії Bacillus thuringiensis var. Kurstaki, для захисту від парші — біофунгіциди на основі спор і міцелію гриба-антагоніста Trichoderma lignorum. Також уносимо у цьому саду дозволені стандартами екологічного вирощування добрива. Працювати біотехнологічними методами складніше, ніж користуватися хімічними засобами: біопрепарати мають певні вимоги до температурного режиму та вологості повітря під час унесення. Однак на таку продукцію є попит: вирощені за біометодом яблука ми продаватимемо у Європу, наше підприємство вже має низку укладених угод. Вирощені яблука підуть на свіжий ринок — є партнери європейські, які купуватимуть ці яблука. Очікуємо що 2015 року цей сад дасть близько 20 т/га врожаю.

 

Ще один напрям нашої діяльності — вирощування саджанців плодових культур. Ми пропонуємо садівникам якісний садивний матеріал сучасних сортів яблуні, груші, сливи та малини. Діяльність розсадника плануємо розширювати.

 

 

 

журнал “Садівництво по-українськи”, червень 2015 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ