Овочі-Ягоди-Сад

Захистімо саджанці

Захистімо саджанці

Суміш інсектициду та полімерного абсорбенту, застосована задля обробки коренів виноградних саджанців, захищає рослини від ґрунтових шкідників.

  

Групу ґрунтових шкідників об’єднують спільні риси біології, основною з яких є багаторічний цикл розвитку в ґрунті. Це вповільнює генетичний обмін між географічними популяціями та, як наслідок, швидкість пристосувань шкідників до нової агрокліматичної ситуації. Однак в умовах зменшення суворості зим і подовження періоду вегетації та завдяки своєму адаптивному потенціалу ці види протягом останніх 20 років постійно збільшували площу заселення та чисельність. Найбільш уразливими до дії ґрунтових шкідників є молоді рослини, зокрема рослини в шкілках. В умовах потепління клімату та внаслідок ослаблення технології догляду за виноградними розсадниками агресивність ґрунтових шкідників значно зросла. Так, минулого року на окремих ділянках розсадників щільність личинок підгризаючих совок сягала 2–7 екз./м². Домінували серед них озима (Agrotis segetum Shiff.) й оклична совки (Agrotis exclamationis L.). Також дуже шкідливі в розсадниках хрущі, серед яких червневий (Amphimallon solstitialis L); мармуровий (Polyphylla fullo L) і західний травневі хрущі (Melolontha melolontha). Їх личинки пошкоджують корені та штамби, що часто спричиняє загибель рослин. Шкодять виноградній рослині також личинки інших пластинчастовусих жуків — коваликів (Elateridae), чорнотілок (Tenebrionidae), пилкоїдів (Alеculidae). В умовах Південного Степу України поширені кілька видів коваликів: посівний, степовий, широкий, ковалик чорний кримський, ковалик вузький. Біологія їх розвитку досліджена, однак через прихований спосіб життя коваликів заходи боротьби з ними розроблені не достатньо.

 

Захист

 

 

У різні періоди розвитку виноградного розсадництва застосовували різні методи захисту виноградних підщеп і саджанців від шкідників. Основою цих методів є агротехнічні заходи, спрямовані на створення несприятливих умов для розвитку шкідників. Серед них — унесення мінеральних добрив і живильних принад (атрактантів), вапнування кислих ґрунтів тощо.

 

У багатьох європейських країнах, а також у США та Японії, щоб попередити втрати вологи рослинами під час транспортування та зберігання, покращити приживлюваність пересаджуваних рослин (розсади) застосовують полімерні сполуки (абсорбенти). Розчини абсорбентів (гідрогелі) наносять на корені рослин — ці органи найбільше потерпають від втрати вологи.

 

Україна імпортує низку абсорбентів, які сертифіковані та дозволені до застосування в агровиробництві. За допомогою цих сполук в умовах вирощування на богарі можна не лише покращити забезпечення саджанців водою, а й захистити молоді рослини від шкідників — для цього абсорбенти слід застосувати в суміші з інсектицидами. Під час створення виноградного розсадника це доволі ефективний прийом.Передсадивна обробка підщеп розчином на основі суміші абсорбенту та інсектициду, з одного боку, стимулюватиме процеси росту та розвитку саджанців, із другого — буде ефективною щодо шкідливої ґрунтової фауни.

 

Абсорбенти

 

Абсорбенти, зокрема й призначені для застосування в сільському господарстві, виготовляють із поліакриламіду. За своїм хімічним складом вини є нерозчинними полімерами (поліакриламіди) сітчастої структури. Завдяки своїй сітчастій будові макромолекули здатні набухати — поглинати велику кількість води, утворюючи гідрогель. За механізмом дії речовина абсорбенту подібна до губки — вона не розчиняється у воді та не вимивається з ґрунту. Абсорбенти для застосування в рослинництві найчастіше мають форму гранул, які, коли накопичують вологу, розбухають. Коли ж рослина споживає накопичену ними вологу, гранули полімеру дегідратують та поступово набувають свого попереднього вигляду. Процес може циклічно повторюватися протягом 3–5 років — у ґрунті гідрогелі здатні виконувати роль акумуляторів вологи. Поступово віддаючи рослинам вологу, гідрогель забезпечує їх нормальний розвиток незалежно від опадів. Це допомагає вирощувати садивний матеріал у жорстких ґрунтових і кліматичних умовах (зонах ризикованого землеробства).

 

Абсорбенти характеризуються високою буферністю (майже не змінюються за додавання незначної кількості сторонніх сполук), тому їх можна використовувати в комплексі з водорозчинними сполуками — добривами та пестицидами.

 

Спосіб унесення

 

Розчин полімерного абсорбенту з водою готують перед садінням підщеп у розсадник. Концентрація — 50 г абсорбенту на 10 л води. Розчин слід розмішувати протягом 30–40 хв, доки гранули не розбухнуть. До гелю, що утворився, додають розраховану кількість пестициду (інсектициду). Перед садінням корені рослин на кілька хвилин занурюють у суміш. Гель щільно прилипає до коренів. Після садіння це забезпечує рослини початковим запасом вологи та захистом від ґрунтових шкідників. Обираючи той чи інший інсектицид, слід ураховувати його фітотоксичний вплив на молоді виноградні рослини. Добрий захисний ефект забезпечують суміші абсорбентів із неонікотиноїдами. Ці інсектициди стійкі в навколишньому середовищі, мають високу систему активність, та тривалу дію. У польовому досліді втрати виноградних підщеп від пошкодження ґрунтовими шкідниками протягом вегетаційного сезону становили 17%. За обробки коренів рослин розчином суміші абсорбенту й інсектициду-неонікотиноїду втрати скоротилися до 0,33–0,67%.

 

Застосована під час садіння підщеп у шкілку суміш абсорбенту й інсектициду здатна поглинати й накопичувати з ґрунту дощову воду та живильні речовини й у подальшому поступово віддавати їх рослинам. Завдяки значному зниженню витрат води та інсектициду на вимивання і випаровування, це значною мірою оптимізує ріст і захист виноградних саджанців від ґрунтових шкідників.

 

 

Майя Константинова, канд. с.-г. наук, консультант

журнал “Садівництво по-українськи”, червень 2015 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ