Тваринництво

Який білок здешевить раціон птиці

Зміна кліматичних умов в Україні, зростання цін на основні складові кормів спонукає виробників яєць і м’яса птиці до пошуку дешевших компонентів раціону, особливо білкового походження.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Оскільки саме білкові корми ‒ одні з найдорожчих у раціоні, то культури зернобобової групи (люпин, соя, горох, вика, нут) можуть частково здешевити його. У зерні злакових культур міститься 10-14% протеїну, а в бобових ‒ утричі-вчетверо більше.

Амінокислотний склад бобових багатий лізином і метіоніном, яким вони можуть майже на 80% забезпечити раціон курей-несучок без додаткового введення синтетичних амінокислот. Крім того, бобові культури містять вітаміни групи В, Е, С, багаті на мікро- й макроелементи.

Перспективним джерелом протеїнів для птиці є продукти перероблення сої з додатковим збагаченням кормовим лізином із різними наповнювачами. Соєві макуха та шрот характеризуються збалансованим амінокислотним складом, окрім метіоніну, й умістом сирого протеїну 32-45%. Соєва макуха має низку переваг, як порівняти зі шротом, завдяки значному вмісту сирого жиру й можливості забезпечити потреби птиці в лінолевій кислоті, що є незамінною.

Ефективною заміною соєвого шроту можуть стати безалкалоїдні сорти білого люпину, з яких також виготовляють шрот. Введення 15-20% шроту не чинить негативного впливу на травлення та прирости курей.

Зерно гороху містить легкоперетравні білки, безазотисті екстрактивні речовини, а за амінокислотним складом він подібний до сої.