Компенсувати гіршу якість основних кормів для ВРХ концентрованими можна до певної межі

Чим якісніші основні корми для ВРХ, тим дешевшими будуть концентровані корми, бо їх потрібно буде менше. Тому завдання технолога ‒ насамперед заготовити якісні корми в потрібній кількості.
На цьому в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer наголосив головний технолог ТОВ «Україна 2001» Віктор Харкавлюк.
«Наше господарство не має проблем із якісними кормами: заготовляємо сіно люцерни, сінаж люцерни та силос кукурудзяний. Цукровий завод поряд, тож маємо жом і мелясу. Це наші базові корми, ‒ зазначив він. ‒ Комбікорм виготовляємо залежно від потреби в елементах живлення».
Та компенсувати гіршу якість основних кормів концентрованими можна до певної межі, застеріг Віктор Харкавлюк.
«Адже не можна, наприклад, забрати високий уміст клітковини (КДК) чи лігнину з основних кормів. У такому разі корм довше перебуватиме у шлунково-кишковому тракті, погіршувати травлення, відповідно падатиме молочна продуктивність», ‒ пояснив він.
Взагалі золоте правило годівлі ‒ мінімум концентрованих кормів. Якщо концентратів по сухій речовині менше за 45%, у корови буде продуктивне довголіття, 45-50% ‒ вже є ризики, необхідний постійний моніторинг здоров’я, жуйки, калу тощо. Понад 50% ‒ зниження відтворювальної здатності та продуктивного довголіття.
За словами Віктора Харкавлюка, дуже важливий момент ‒ якісне білкове живлення для приходу в охоту, доброї відтворювальної здатності.
«Через економію на білку багато ферм мають великі перегули, ‒ підкресли він. ‒ Наприклад, часто консультант, складаючи раціон, рекомендує додавати соєву макуху, а власник, щоб заощадити, заміняє її на соняшниковий шрот. Ніби вміст білка однаковий, але якість протеїну інша. Зазвичай такі корови набагато гірше осіменяються, приходять в охоту тощо».
Тому кількість концентрованих кормів і якість білка ‒ це важливо. Якщо цих умов дотримуватися, можна доїти понад 40 л молока, стверджує Віктор Харкавлюк.