Точка зору

Як оптимальна температура в свинарнику заощаджує кошти господарства

Василь Лимар
головний технолог «Агропрайм Холдинг»

Свині через свої фізіологічні особливості дуже чутливі до змін температури. Відсутність потових залоз і шерстяного покриву робить їх уразливими до перегріву та переохолодження.

Температурний режим у свинарниках безпосередньо впливає на енергетичні витрати тварин. За зниження температури свині змушені витрачати більше енергії на підтримання тепла, й у результаті споживають більше кормів. Однак це не завжди компенсується приростом ваги, оскільки конверсія корму знижується. За таких умов продуктивність падає, а витрати на годівлю зростають.

Так, дослідження показують, що кожен градус температури нижче комфортної зони (20 °С) збільшує споживання корму на 4%. І для ферми, наприклад, із 1,2 тис. свиноматок додаткові витрати на корми можуть сягати 400 тис. грн на місяць.

Водночас перегрівання також є проблемою. Високі температури спричиняють стрес у свиней, що негативно позначається на їхньому апетиті, рості та репродуктивній функції.

Наприклад, у кнурів через перегрівання може погіршитися якість сперми, а у свиноматок знизитися фертильність й ускладнитися процес запліднення. Крім того, перегрівання свиноматок під час вигодовування поросят може знизити їхню молочність, що негативно впливає на розвиток молодняку.

Особливо важливо забезпечити комфортні умови у родильних відділеннях, де потреби свиноматок і поросят суттєво відрізняються. Для свиноматок оптимальна температура становить близько 18 °C, тоді як для новонароджених поросят необхідно підтримувати 30-35 °C. Аби досягти таких умов для молодняку, ми використовуємо на свинокомплексі інфрачервоні лампи та системи підігріву підлоги.

Новонароджені поросята в перші дні життя особливо чутливі до перепадів температури. А інфрачервоне випромінювання створює ефект локального обігріву, підтримуючи необхідний рівень тепла саме там, де це потрібно найбільше ‒ в зоні відпочинку тварин.

Підігрів підлоги створює комфортні умови для поросят, забезпечуючи тепло в гнізді. Так значно зменшується ризик захворювань, зокрема пневмонії та інших респіраторних інфекцій. Це рішення також знижує рівень конденсату і вологість у приміщенні, що позитивно впливає на загальний санітарний стан свиноферми.

Отже, підтримання оптимальної температури не лише поліпшує добробут свиней, а й значно знижує витрати на корми й лікування, що є суттєвим чинником для економіки підприємства.