Відходи харчового виробництва ‒ у раціони тварин і птиці

Відходи харчового виробництва, як-от пшеничні й житні висівки, післяспиртова барда, пивна дробина, мучка, жом, глютен мають значну білкову цінність і можуть використовуватися у раціонах сільгосптварин і птиці для балансування за вмістом білка, однак з урахуванням норм годівлі для певного виду.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Дослідження різних зразків відходів переробки рослинної сировини засвідчило, що вони мають значну білкову цінність і можуть замінити дорогі протеїнові добавки.
Однак інтенсивне використання висівок, мучки, жому й лушпиння обмежує доволі високий уміст клітковини. У цьому напрямі має перспективу кукурудзяний, пшеничний, картопляний і гороховий глютен, відходи виробництва крохмалю, у виробництві сухих кормів для непродуктивних тварин з метою збагачення повноцінним білком, уміст якого коливається від 50 до 85% залежно від походження.
Уміст нітратів і нітритів у зразках бурякового гранульованого жому, пивної дробини, кукурудзяної пасти, пшеничних і житніх висівок не перевищував максимально допустимі рівні.
Як повідомлялося, птиця ефективніше використовує енергію, якщо раціон збалансований за білками й амінокислотами.