Тваринництво

Тулаксан ‒ новий препарат на основі тулатроміцину в Україні

Тулаксан ‒ новий препарат на основі тулатроміцину в Україні

ТОВ «БіоТестЛаб» розпочало виробництво ін’єкційного антибіотика для системного застосування Тулаксан, генерика тулатроміцину 10% (Draxxin, Zoetis).

Офіційно новинку представили під час Міжнародного практичного форуму Pigs Farming Industry 2024, що відбувся минулого тижня у Львові.

В 1 мл Тулаксану міститься 100 мг тулатроміцину. Розроблений у ХХІ столітті напівсинтетичний антибіотик із групи макролідів високоефективний проти бактерій, які найчастіше спричиняють респіраторні захворювання у великої рогатої худоби та свиней. Зокрема, проти Mannheimia haemolytica, Pasteurella multocida, Histophilus somni, Mycoplasma bovis, Actinobacillus pleuropneumoniae, Haemophilus parasuis, Bordetella bronchiseptica та Mycoplasma hyopneumoniae. Антибіотик швидко всмоктується та розподіляється у легеневій тканині (цільова тканина для респіраторних збудників) і повільно виводиться з організму, забезпечуючи ефективну одноразову терапію.

Тулатроміцин також активний проти Dihchelobacter nodosus, збудника інфекційного кератокон’юнктивіту ВРХ, і Moraxella bovis, що спричинює інфекційний пододерматит (копитну гниль) овець.

Розмір дози формується з розрахунку 1 мл Тулаксану на 40 кг маси тіла тварини (2,5 мг тулатроміцину на 1 кг маси тіла). ВРХ препарат вводять підшкірно, свиням і вівцям – внутрішньом’язово в ділянку шиї.

Тулаксан можна застосовувати поросятам і телятам із перших днів життя, зокрема для метафілактики.

Тулатроміцин характеризується коротким періодом каренції: забій ВРХ на м’ясо дозволяється через 22 доби після застосування, свиней – через 13 діб, овець – через 16 діб. При цьому препарат не можна застосовувати коровам, молоко яких призначено для споживання людьми.

Новинка випускається у формі безбарвного чи ледь жовтуватого розчину для ін’єкцій у скляних флаконах по 100 мл.

Тулаксаном «БіоТестЛаб» доповнює асортимент ін’єкційних антибіотиків для продуктивних тварин, де вже представлено 15 препаратів.