Тваринництво

Нові терапевтичні засоби проти інфекцій репродуктивних органів корів поєднують потужну антибактеріальну та протизапальну дії

Покращити якість життя тварин

Покращити якість життя тварин

 Нові терапевтичні засоби проти інфекцій репродуктивних органів корів поєднують потужну антибактеріальну та протизапальну дії.  

Ендометрити є основною причиною порушення репродуктивної функції корів. Залежно від уражень тієї або іншої тканини матки розрізняють endometritis — запалення слизової оболонки, myometritis — запалення м’язового шару, perymetritis — запалення серозного покриву. Утім, таке розподілення є умовним, адже клінічно неможливо точно визначити, який шар матки залучено у запальний процес, відтак хворій корові ставлять єдиний діагноз — ендометрит. 

Що ж стосується визначення збудника хвороби, то тут ситуація цілком зрозуміла. Так, бактерія Trueperella pyogenes є важливим грам-позитивним патогеном у захворюваннях матки, особливо в клінічному ендометриті. Trueperella pyogenes є частиною мікробіоти шкіри й слизових оболонок, але також може бути патогеном, який спричиняє різні гноєві інфекції — метрит, мастит, пневмонію й абсцеси. 

Окрім того, вивчаючи мікробний чинник, залучений у виникненні післяродового ендометриту в корів, вітчизняні науковці встановили, що у виникненні післяродової інфекції умовно-патогенна мікрофлора відіграє провідну роль. Зокрема, бактеріологічними дослідженнями матково-піхвових виділень корів, уражених післяродовим ендометритом, було виділено різноманітну мікрофлору, з-поміж якої переважали ешеріхії, протей, стафілококи. 

Якщо корові своєчасно не надати кваліфіковану допомогу, то гостра форма ендометриту перейде в хронічну, а відтак призведе до безпліддя та яловості. Антибіотик, що є одним із найвеличніших відкриттів усіх часів і революційним методом лікування інфекцій, — ключовий елемент у лікуванні внутрішньоматкових інфекцій. Антибіотики працюють, вбиваючи або гальмуючи ріст бактерій, що спричиняють інфекцію. Проте вони не стерилізують заражені органи, а допомагають зменшити кількість мікроорганізмів, даючи змогу природним захисним механізмам тварини впоратися з інфекцією. 

Тварини захищають себе від патогенів, використовуючи механізми толерантності та резистентності. Толерантність — здатність обмежувати важкість захворювання, спричиненого патогенами, створюючи функціональні бар’єри перед бактеріальною інфекцією, нейтралізуючи бактеріальні токсини, відновлюючи пошкоджені тканини, включно з адаптивними метаболічними реакціями. 

Резистентність — це здатність обмежувати навантаження патогеном, включно із запаленням, спричиненим вродженим і адаптивним імунітетом, з метою усунення та видалення патогенних бактерій. 

Таким чином, підсилюючи природні захисні механізми тварин, ми допомагаємо їм боротися з інфекцією.  

Визнаним у ветеринарній практиці компонентом лікування інфекційних захворювань репродуктивних органів корів є рифаксимін — антибіотик широкого спектра дії, напівсинтетичне похідне рифаміцину. Він, як й інші представники групи антибіотиків рифампіцинів, необоротно зв’язує β-субодиниці ДНК-залежної РНК-полімерази бактерій і таким чином інгібує синтез бактеріальних РНК і білків. У результаті необоротного зв’язування з ферментом рифаксимін виявляє бактерицидні властивості до чутливих бактерій. 

Рифаксимін має широкий спектр протимікробної активності більшості грамнегативних, грампозитивних, аеробних і анаеробних бактерій, які спричиняють мастит чи запалення репродуктивних органів у корів: Staphylococcus aureus (включно зі стійким до пеніциліну елементом), Streptococcus agalactiae, Streptococcus dysgalactiae, Streptococcus uberis, Actinomyces pyogenes. Антибіотик швидко знищує бактерії, активний проти хронічних і стійких інфекцій, зокрема й у тварин з імунодепресією. 

Крім боротьби з мікроорганізмами рифаксимін також позитивно впливає на тканини тварин, особливо на слизові оболонки, має протизапальний ефект, детоксикаційну дію, покращує епітеліальний бар’єр, сприяє відновленню тканин. 

Нова антибіотикотерапія 

Італійська фармацевтична компанія Fatro, що спеціалізується на виробництві високоякісних медичних продуктів для ветеринарного сектору, робить все можливе для створення препаратів, які покращують якість життя тварин, захищаючи здоров’я людей. Компанія вкладає значні інвестиції в дослідження та розвиток, бо вважає інновації головним елементом для надання актуальних терапевтичних рішень. Fatro запроваджує передові методи та технології для гарантування безпеки й ефективності своїх лікарських засобів. Виробництво підлягає строгим процесам: ретельний вибір сировини, впровадження контролю якості на кожному етапі ланцюга виробництва. Крім того, компанія застосовує глибокі тести, які проводять висококваліфіковані спеціалісти, щоб переконатися, що продукти відповідають найвищим стандартам перед виходом на ринок. 

Так, у портфелі Fatro з’явився ключовий продукт Fatroximin IU Foam на основі рифаксиміну, який поєднує потужну антибактеріальну дію для терапії ендометриту з протизапальною дією. Ця унікальна комбінація значно покращує показники репродукції у тварин, пропонуючи швидке і ефективне лікування уретральних інфекцій. Рифаксимін не проникає через органічні бар’єри, тому лишається довше та повністю активним у матці. Антибіотик досягає концентрацій у кілька разів вище за мікроорганізми звичайних патогенів матки. Важливо, що залишки препарату відсутні в молоці та м’ясі тварини. 

Fatroximin має дві форми — спрею та піни. Протимікробний спрей для внутрішньоматкового застосування, що міститься у флаконі з одноразовим дозуванням, розповсюджується рівномірно по всьому ендометрію матки, включно із задньою стінкою, проникаючи у складки ендометрію. 

Ексклюзивний антибіотик Fatroximin Dry Cow — інтрамамарна мазь для терапії сухостійних корів на основі рифаксиміну — продемонстрував надзвичайну ефективність проти інтрамамарних патогенів. 

Якщо звичайні препарати для сухостійних корів головним чином запобігають появі нових інфекцій, повільно розпадаються, повільно розчиняються і розповсюджується по крові, а також завжди є низькі концентрації у вимені, то FATROXIMIN DC не засвоюється організмом, не перетинає бар’єр між кров’ю і молоком, системно поглинається, має високу локальну біодоступність, лишається у вимені протягом усього періоду сухостою, не потребує формулювання для повільного вивільнення.

 Таким чином, нові розробки Fatro та співпраця з головними учасниками тваринницького сектору демонструють, що інвестування в здоров’я тварин — це інвестування в здоров’я всього людства. 

Статтю надала компанія «Ареал-Дніпро»

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ