Овочі-Ягоди-Сад

Уникнути фузаріозу спаржі можна обережною посадкою

Уникнути фузаріозу спаржі можна обережною посадкою

Для контролю фузаріозу спаржі хімічні методи є малоефективними, тому для запобігання інфекції необхідно застосовувати профілактичні заходи.

Про це у своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» написала Тетяна Івченко, науковиця Інститут овочівництва і баштанництва НААН.

«Однією з головних фітосанітарних проблем під час вирощування спаржі в усьому світі є синдром фузаріозного занепаду спаржі – ADS, – зазначила вона. – Синдром виражається скороченням продуктивного періоду культури, проявом явища, відомого як «втома ґрунту» і як результат, до обмеженням площ, на яких можна вирощувати посадковий матеріал і товарні насадження спаржі. Його прояв характеризується поступовою втратою сили росту насаджень і навіть загибеллю уражених рослин».

Аби запобігти ADS, треба насамперед дотримуватись правильної сівозміни. Використовувати для закладання насаджень добре структуровані ґрунти з рН 6 або вище. Посадковий матеріал має бути здоровим і під час його висаджування і проведення міжрядних обробок ґрунту треба уникати пошкодження кореневої системи.

Також є ще три правила: контролювати режим зволоження ґрунту, уникати надмірного збору врожаю та боротися зі шкідниками рослин.

Читайте також: Науковиця розповіла, як запобігти іржі на спаржі