Тваринництво

«Понори» інвестують до 40% прибутку в інновації

У ТОВ «Понори» (Чернігівська область) споживання корму коровами становить 25 кг сухої речовини (3,7% живої маси 700 кг), конверсія корму ‒ 1:1,58. Надій ‒ 40-41 л на корову на прив’язі за нормальних показників білка й жиру в молоці.

Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.

Таких результатів господарству вдалося досягти завдяки послідовним крокам. Насамперед була придбана дорога та якісна сперма, інтенсивно вирощується молодняк із добовими приростами 900-1000 г у молочний період.

Для випоювання телят «Понори» використовують молочний шаттл. У планах ‒ встановлення роботизованих автонапувалок для корів через брак кадрів.

За прив’язного утримання для ВРХ створені комфортні умови: є м’які матраци, вентиляція, високопродуктивні індивідуальні напувалки для води для кожної корови, молокопровід, який може видоїти корів із продуктивністю 70 л на добу, які вже є в стаді.

Важливо, що господарство згодовує тільки якісний основний корм, підтримує збалансованість раціону. Так, худобі згодовують кукурудзяну пасту ‒ найліпшу альтернативу сушінню та плющенню зерна через її кращу засвоюваність.

Нині «Понори» загалом інвестують до 40% прибутку в інновації. Зокрема, нещодавно встановили моніторингову систему для здоров’я й відтворення, комплектують німецький автоматизований комбікормовий завод.