Техніка

Вісім культиваторів на полях холдингу «Укрпромінвест Агро» гарантують отримання міцних дружних сходів

Здорова «Агресія»!

Здорова «Агресія»!

Вісім культиваторів на полях холдингу «Укрпромінвест Агро» гарантують отримання міцних дружних сходів сільгоспкультур. 

«Укрпромінвест Агро» належить до вершини рейтингу найпотужніших агрокомпаній України як за обсягом оброблюваних площ, так і рівня агротехнологій, що тут застосовують. 

Ми побували в гостях у філії «Довжок» у південній частині Вінниччини, у власності якої два агрегати NZ Aggressive, поспілкувалися з керівником філії Юрієм Білявським і заступником директора з виробництва холдингу Федором Куртєвим. 

Федір Куртєв — людина добре відома в аграрних колах України. Він належить до золотого покоління молодих українських агрономів, які свого часу пройшли сувору міжнародну школу, у якій їх навчали найкращі вітчизняні та закордонні спеціалісти. Тому не дивно, що сьогодні Федору Костянтиновичу довірили контроль понад 100 тис. (!) гектарів посівів. Щиро кажучи, від цієї цифри голова іде обертом, бо заведено вважати, що пересічний агроном може нормально контролювати щонайбільше 2–3 тис. гектарів. І якщо агроном помилиться на 100 тис. гектарів усього на 1 дол., то це вже 100 тис. доларів, а якщо на 10 дол., то цілий мільйон… 

— Справді, це дуже висока відповідальність для мене, але водночас і справжній виклик із професійного погляду. Вкрай важливо мати надійну команду фахівців на всіх рівнях, і потрібно донести до кожного механізатора суть тієї польової операції, яку він на певний момент виконує. Тобто для чого ми робимо саме це, а не оце. Також важливо, що керівництво цілковито підтримує наші науково та економічно обґрунтовані пропозиції і не ставить для інновацій жодних перепон, — розповідає Федір Куртєв. 

Представник Väderstad Богдан Слободянюк, Юрій Білявський і Федір Куртєв

Наш співрозмовник працює в «Укрпромінвест Агро» вже четвертий рік і, зокрема, тоді на полях холдингу розпочалися масштабні зміни щодо технології обробітку ґрунту. Якщо говорити конкретно про згадані нами 100 тис. гектарів полів, то 26 тис. із них під такою непростою культурою, як цукрові буряки. Інша частина земельного масиву — переважно під озимою пшеницею, кукурудзою та соняшником.

— Раніше тут провадили класичну оранку, однак через різні причини ми почали відмовлятися від неї. По-перше, через прагнення зберегти більше вологи. По-друге, звернули увагу, що ті пожнивні рештки, що заорювали плугом, наступного року знову опинялися на поверхні нерозкладеними, тобто очевидно, що потужності біоти бракувало для їх своєчасної мінералізації. І, нарешті, оранка спричиняла низку інших проблем, таких як надмірна витрата пального, значна невирівняність поверхні поля тощо. Також раніше для передпосівного обробітку застосовували компактори з важкими котками. Але ми побачили, що це — не найкращий варіант, через те що на котках налипав вологий ґрунт і про жодну якість формування посівного ложа не могло бути й мови. Тому було вирішено шукати інші підходи, зокрема із застосуванням нових типів ґрунтообробної техніки, — розповідає заступник управляючого з виробництва «Укрпромінвест Агро». 

Так, на полях холдингу активно почали застосовувати потужні глибокорозпушувачі, які зривають плужну підошву й інші ущільнення, ефективно розпушують ґрунт і частково подрібнюють пожнивні рештки. Федір Куртєв із колегами повністю відмовилися від традиційного лущення стерні дисковими боронами, бо такий підхід спричиняв надмірне розмноження бур’янів. Натомість в хід пішли ефективніші агрегати, зокрема, 6-метрові Väderstad Carrier, котрі в один-два сліди відмінно розправляються зі стернею різних культур. Наступним елементом удосконалення технології стало придбання восьми нових передпосівних лапових культиваторів Väderstad NZ Aggressive із робочою шириною 8 і 10 м. 

Культиватори Väderstad жодного разу не підвели своїх власників

— Основна культура на наших полях і найбільш трудомістка — це, звісно, цукрові буряки. Всі добре знають, як важливо якісно підготувати ґ рунт під неї, внести правильну норму міндобрив, створити умови для нормального зволоження ґ рунту, здійснити велику кількість захисних обприскувань тощо. І значна частина успіху у вирощуванні цукрових буряків залежить саме від передпосівного обробітку. Потрібен високопродуктивний культиватор, що ідеально спрацює якраз на глибині 4–6 см, сформувавши передпосівне ложе із добре розпушеним ґрунтом, щоб насінину з усіх боків огортала земля, а не солома. Це обов’язкова умова для отримання дружних сходів. І, що вкрай важливо, це має бути саме лаповий культиватор, спроможний вичісувати сходи бур’янів і падалицю, — пояснює Федір Куртєв. 

Звісна річ, що в такій потужній компанії вибір будь-якої одиниці техніки не відбувається «на око». Потрібне було тривале ретельне вивчення ринку передпосівних культиваторів з об’єктивним тестуванням можливостей потенційних новачків. За всіма параметрами було вирішено про придбання саме Väderstad NZ Aggressive. 

— Це ідеальна модель для роботи в наших умовах — по добре вирівняних полях. Продуктивність роботи 8-метрового Väderstad NZ Aggressive досягає 200 гектарів на день. До того ж він потребує в середньому всього п’ять літрів пального на гектар за робочої швидкості агрегата 16 км/год. Ми отримуємо чудове посівне ложе для насіння, і, що важливо — досить чисте від першої хвилі бур’янів. Лапи тут працюють так добре, що гадаю, Väderstad NZ Aggressive міг би працювати навіть по стерні. Втім, для кожного агрегата є власна робоча ніша, у якій він повинен ідеально працювати, — вважає Федір Костянтинович. 

Зазначимо, що передпосівні культиватори, які працюють на полях «Укрпромінвест Агро», оснащено шістьма рядами потужних лап із наконечниками у формі гусячої лапки Goosefoot, розташованих у шаховому порядку. Це забезпечує повне перекриття оброблюваної площі, проте водночас немає жодного нагортання землі чи пожнивних решток. Власне у цьому ми переконалися особисто, простеживши за роботою трактора з культиватором у полі. На представлених світлинах можна переконатися в тому, що слідом за NZ Aggressive лишається рівненька чистенька поверхня, у яку так і проситься насінина. До речі, в «Укрпромінвест Агро» не зволікають із сівбою, тому сівалка може слідувати відразу за культиватором. А поготів, у нинішньому вкрай холодному і дощовитому весняному сезоні. 

Стрілчасті лапи NZ Aggressive якісно підрізають бур’яни і готують оптимальне посівне ложе

З тим стрілчасті лапи NZ Aggressive повністю підрізають і контролюють бур’яни. Ясна річ, що за бажання фермер може встановити інші типи наконечників, однак у цьому разі ми говоримо про безумовну ефективність саме стрілчастих лап, що підтверджують представники «Укрпромінвест Агро». До того ж після проходу лап рештки бур’янів лишаються на поверхні поля до висихання. Завважимо, що механічна боротьба з бур’янами та падалицею сьогодні набуває надважливого значення, адже гербіциди, по-перше, дуже дорогі, надто ж у порівнянні з цінами на зерно, а по-друге, на жаль, препарати внаслідок різних чинників далеко не завжди спрацьовують так, як це написано в каталозі виробника. 

У конструкції NZ Aggressive стрілчасті лапи встановлено на стійках із загартованої сталі AgrillaCobra, важливою особливістю яких є здатність до інтенсивної вібрації. Ця вібрація розподіляє ґрунт так, що великі фракції накопичуються зверху, а дрібні — знизу. Це створює стійку до висихання поверхню й забезпечує хороший контакт насінини з ґрунтом. Своєю чергою, лапа розташована дещо за кріпленням стійки, що посилює опір під час зіткнення з імовірною перешкодою, наприклад, каменюкою, і забезпечує тривалий ресурс роботи. До речі, за словами керівника філії «Довжок» Юрія Білявського, робочі органи NZ Aggressive упевнено відходжують 1000 гектарів інтенсивного обробітку, а часом і помітно більше. Ну, тут усе зрозуміло, адже йдеться про славнозвісну шведську сталь. 

Також слід звернути увагу, що проміжок під рамою та розстановка стійок забезпечують значну пропускну здатність й інтенсивну культивацію насіннєвого ложа. Наявність системи ControlFunction у конструкції NZ Aggressive дає змогу підлаштовувати робочу глибину до різних типів ґрунту з кабіни трактора. Понад те — для створення оптимальних умов сівби NZ Aggressive може бути налаштований на посилену роботу на розворотах або в місцях, де потрібна глибша культивація. 

У конструкції NZ Aggressive опорні колеса встановлено на балансирну підвіску зі зміщенням, що забезпечує рамі дві підтримувальні осі. Таким чином, NZ Aggressive завжди йде стабільно, стійки першого ряду працюють на тій самій глибині, що й в останньому ряду. Своєю чергою, розподілення навантаження 40% на передню підвіску та 60% — на задню забезпечує чудове копіювання рельєфу та кращу чутливість на нерівних полях. І взагалі тут вкрай вдало вирішено завдання з амортизацією, що не лише підвищує плавність ходу під час роботи в полі, а й знижує навантаження під час транспортування агрегата. Тобто підвищує строк безпроблемної експлуатації техніки. 

— Важливо, що наші NZ Aggressive виконують комплексну роботу з підготовки поля до сівби. Тут істотну роль відіграє усе компонування культиватора. Зокрема, це система вирівнювальних планок CrossBoard разом зі стабілізаційною поперечною планкою. В комплексі це дає змогу бути впевненими, що насіння буде посіяне як слід. І це стосується передпосівного обробітку не лише під цукрові буряки, а й під кукурудзу та соняшник, — зазначає Федір Куртєв. 

Конструкція культиватора може оснащуватися різним додатковим обладнанням

Конфігурація CrossBoard забезпечує якісну культивацію, кришить грудки й вирівнює ґрунт. До того ж інтенсивність культивації легко контролювати з кабіни під час роботи. CrossBoard оснащено ведучим та веденим циліндрами, які гарантують стабільний робочий результат. 

Далі після формування насіннєвого ложа вирівнювальна борона створює бар’єр для випаровування вологи, підіймаючи великі грудки й підрізані бур’яни на поверхню ґрунту. Цікаво, що і притискне зусилля, і кут атаки можна адаптувати під різні умови в полі. Також вирівнювальна борона має реверсну функцію, що запобігає можливому пошкодженню борони під час заднього ходу культиватора. 

Своєю чергою, стабілізаційна планка подвійної дії забезпечує однорідну роботу стійок CrossBoard і запобігає зміщенню окремих стійок по ходу руху. Завдяки цьому досягається ідеальна точність вирівнювання поверхні поля, зменшується кількість проходів техніки полем і забезпечуються оптимальні умови для сівби насіння. 

Також зазначимо, що ефект від передпосівного обробітку ґрунту можна додатково посилити, встановивши спеціальні системи ножів SingleKnife на CrossBoard, що покращить роботу як на важких ґрунтах, так і на ораному полі. В разі потреби NZ Aggressive можна агрегатувати з котками Rollex та Rexius за допомогою заднього дишля для ущільнення ґрунту й збільшення інтенсивності культивації. Цей спосіб створює дрібнофракційну структуру ґрунту, оптимальну для таких культур, як цукрові буряки чи ріпак. 

Маю сказати, що ми цілковито задоволені усією лінійкою ґрунтообробної техніки шведського виробника. Це стосується не лише Väderstad NZ Aggressive, а й Väderstad Carrier, які надійно працюють у нас протягом багатьох років. Також хочу зазначити надзвичайно уважне ставлення до наших потреб із боку менеджерів і технічних спеціалістів компанії-виробника. Ми постійно на зв’язку: вони цікавляться тим, як працює їхня техніка у нас, і надають необхідну технічну підтримку. Сільське господарство в Україні перебуває вже на такому рівні розвитку, коли тут немає потреби винаходити велосипед — ми знаємо, на якому етапі й що нам потрібно. І такі моделі, як NZ Aggressive якісно виконують свою роботу, оптимально закриваючи наші потреби, і вписуються в нашу технологію. І це для нас головне, — резюмує заступник управляючого холдингу «Укрпромінвест Агро» Федір Куртєв. 

Довідка про Vaderstad NZ Aggressive 

Лінійка передпосівних культиваторів Väderstad NZ Aggressive, до якої входять агрегати із шириною захвату від 5 до 10 м. Всі культиватори серії оснащено вирівнювальними планками CrossBoard зі стійками лап, що рівномірно розподілені на культиваторі в 5 або 6 рядів, з інтервалом проходу стійок лап одна від одної 7,5 см. NZ Aggressive може працювати на глибину до 10 см і призначений передусім для формування якісного посівного ложа для насіння, що є передумовою отримання міцних дружних сходів рослин.  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ