Тваринництво

Як профілактувати синдром ожиріння печінки у курей-несучок

Як профілактувати синдром ожиріння печінки у курей-несучок

Синдром ожиріння печінки (СОП) у курей-несучок може протікати непомітно. Тому найважливішим аспектом профілактики є постійний моніторинг чинників ризику та наявності ознак.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Слід контролювати споживання птицею комбікорму, збільшення маси тіла, смертність та зниження продуктивності.

Діагностичні засоби не завжди доступні, тому найпоширеніша аутопсія. Це ускладнює процес виявлення хвороби у птиці, яка не має ознак ураження.

Іншою стратегією запобігання СОП є ретельна підготовка раціону. Він має складатися на основі норм і рівня несучості, щоб співвідношення енергії та продуктивності можна було контролювати.

Скорочення споживання калорій у раціоні, наприклад збільшення кількості жирів, багатих на лінолеву кислоту, і зменшення кількості вуглеводів, може знизити частоту захворювання. Це пов’язано з тим, що додаткове споживання жиру з комбікормом знижує синтез нового жиру, тому печінка зазнає меншого навантаження під час вироблення жиру для жовтка. Загалом це знижує метаболічне навантаження на печінку.

Раціони повинні містити достатньо енергії, щоб підтримувати продуктивність птиці, оптимізуючи виробництво. При цьому важливо не перестаратися. Максимальне споживання енергії в початковий період яйцекладки потрібне для підтримання продуктивності, однак потреба в енергії знижуватиметься протягом яйценосного періоду зі зменшенням продуктивності. Отже, може бути необхідно зменшити поживність раціону, щоб птиця не набирала зайвої ваги.

Співвідношення метаболічної енергії до білка в кормах залежить від температури та швидкості яйцекладки. Так, за підвищених температур відношення енергії до білка знижується на 10%.

Інші стратегії профілактики синдрому ожиріння печінки передбачають надання відповідного простору курям-несучкам, контроль температури навколишнього середовища та зниження стресу птиці.

Нагадаємо, смертність птиці через синдром ожиріння печінки сягає 3-5%.