Лише близько 50 каротиноїдів здатні перетворюватися у вітамін А
Абсорбція каротину організмом птиці та його трансформація у вітамін А пов’язані між собою, пише журнал «Наше птахівництво».
Трансформація каротину у ретиналь відбувається в основному на мембранах еритроцитів кишківника, а також в інших тканинах. При цьому жовч під час всмоктування вітаміну А відіграє роль емульгатора.
Водночас перетворення β-каротину у вітамін А ускладнюється за надлишкового надходження до організму птиці фосфору, високого вмісту нітратів у кормах – це слід враховувати у годівлі.
Крім того, з понад 750 відомих науковцям каротиноїдів лише близько 50 здатні перетворюватися у вітамін А, з яких не більше 10 роблять суттєвий внесок у А-вітамінну забезпеченість організму птиці.
За даними дослідників, за період ембріонального розвитку організм курчати засвоює приблизно 76% каротиноїдів жовтка. До того ж активність оксикаротиноїдів (ксантофілів) щодо синглетного кисню значно вища, ніж у β-каротину. Практично весь β-каротин перетворюється у вітамін А за всмоктування, і в яєчному жовтку його концентрація мізерно мала – 2-5% від загальної кількості каротиноїдів.
Два основні каротиноїди яєчного жовтка – лютен і зеаксантин. Ці ксантофіли не перетворюються на вітамін А. Їхня функція в організмі ще недостатньо вивчена, але є припущення, що вони беруть участь в антиоксидантному захисті.
Як повідомлялося, каротиноїд кантаксантин точно має антиоксидантні властивості.