Агромаркет

Світові ціни на на пшеницю зростають, - ФАО

Світові ціни на продовольчі товари помірно знизилися в травні, що відбувається другий місяць поспіль, хоча ціни на пшеницю і птицю зростають.

Про це повідомляє пресслужба Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФAO).

У травні 2022 року Індекс продовольчих цін ФАО в середньому становив 157,4 пунктів, що на 0,6 відсотка менше, ніж у квітні. Проте показник індексу, що відстежує щомісячні зміни світових цін на кошик продовольчих товарів збільшився на 22,8 відсотка в порівнянні з травнем 2021 року.

Індекс цін ФАО на зернові зріс на 2,2 відсотка порівняно з попереднім місяцем. Лідируючі позиції зайняла пшениця, ціни на яку зросли на 5,6 відсотка порівняно з квітнем і на 56,2 відсотка в порівнянні з відповідним значенням роком раніше.

Міжнародні ціни на пшеницю, що лише на 11 відсотків нижче рекордного рівня, досягнутого в березні 2008 року, зросли у відповідь на заборону експорту, оголошену Індією, а також занепокоєння стосовно стану посівів культур в кількох провідних країнах-експортерах, разом із зниженням перспектив виробництва в Україні через війну. Світові ціни на рис також зросли, тоді як ціни на грубе зерно знизилися на 2,1 відсотка, а ціни на кукурудзу впали ще більше завдяки незначному покращенню стану посівів в Сполучених Штатах Америки, сезонні поставки з Аргентини та наближення сезону урожаю кукурудзи в Бразилії.

Індекс цін ФАО на рослинну олію знизився на 3,5 відсотка з квітня, але все ще помітно вищий в порівнянні з рівнем минулого року. Ціни на пальмову, соняшникову, соєву та ріпакову олії знизились, що частково спричинено скасуванням короткострокової заборони Індонезією на експорт пальмової олії та слабкого світового попиту на імпорт сої та ріпакової олії через підвищення їхньої вартості впродовж останніх місяців.

«Експортні обмеження створюють ринкову невизначеність і можуть призвести до стрибків цін та підвищення цінової волатильності. Зниження цін на олійні культури показало, наскільки важливо усунути обмеження і дозволити експорту рухатися в своєму режимі», – зазначив головний економіст ФАО Максімо Тореро Каллен.

Нагадаємо, ФАО надаватиме грошову допомогу українським фермерам. Раніше ми писали, що у ФАО оцінили прямі збитки українським сільгоспактивам внаслідок війни.