Точка зору

Логічна революція молочного бізнесу

Сергій Гордійчук
менеджер категорії продуктів «Системи доїння», «Системи охолодження молока», «Системи управління фермою» компанії «ДеЛаваль»

Сьогодні, коли розроблено інноваційну технологію Flow-Responsive Milking™ – систему доїння, яка підлаштовується до потреб кожної корови, «ДеЛаваль» може повністю змінити концепцію впливу рівня вакууму на дійку.

Система адаптується до рівня молоковіддачі і за вакуумом, і за пульсацією. З технічного боку, це відбувається завдяки сукупності приладів, які аналізують та адаптують вакуум до потреб доїння, і двох вакуумних ліній, що гарантовано забезпечують необхідний вакуум.

У першій вакуумній лінії – високий вакуум, який застосовується впродовж піку молоковіддачи. У другій – вакуум основного доїння – 42 кПа. Розумне реле задає кількість пульсацій, які теж адаптуються до потоку молока. На високих рівнях молоковіддачі вакуум зростає до 49 кПа.

Вакуум впливає на три основні показники: швидкість доїння, сповзання дійкової гуми та здоров’я вимені. Оптимальний рівень вакууму, що безпосередньо впливає на дійку, для досягнення максимальної молоковіддачі та найкращого здоров’я тварин – 33-49 кПа.

Для чого все це потрібно? Процес віддачі молока має бути максимально подібним до ссання молока телям. Вакуум корова сприймає як дискомфорт, тому чим швидше й акуратніше відбувається доїння, тим меншим є негативний вплив на дійку і безболіснішим процес.

При цьому ми пам’ятаємо, що кожна корова – індивідуальна. Вим’я корови теж індивідуальне: чверті вимені можуть бути різними за розміром.

Під час доїння, як правило, спершу віддоюються передні долі, а задні – довше. Інколи це є причиною сповзань підвісної частини та підсмоктувань повітря. Завдяки системі Flow Responsive Milking™, вакуум підлаштовується до потоку молока, і корова видоюється рівномірніше, швидше та й акуратніше, без травмувань паренхіми вимені.

Наявні доїльні системи здатні запровадити тільки вакуум доїння і вакуум масажу, тоді як Flow-Responsive Milking™ адаптується до потреб кожної корови. Якщо раніше намагалися сортувати тварин під доїльне обладнання, то нині обладнання індивідуально підлаштовують під кожну корову.

Отже, за використання системи Flow-Responsive Milking™ значно зменшується негативний вплив на альвеоли вимені, час доїння скорочується щонайменше на 1 хвилину, як порівняти з наявними системами. Згідно з даними досліджень у Європі, піковий потік молока збільшується на 9%, середній потік –  на 5%.

Хочу звернути увагу, що відчути переваги від використання нової технології і заощадити час на доїння можуть не лише великі ферми, а й маленькі сімейні.

Систему можна встановлювати на нові доїльні установки типу «карусель», «ялинка», «паралель» та на наявні доїльні установки як оновлення.

На європейському ринку «ДеЛаваль» тестував Flow-Responsive Milking™ близько двох років на експериментальних фермах одночасно у Німеччині, Нідерландах та Польщі.

На вітчизняному ринку Flow-Responsive Milking™ уже очікує встановлення на кількох фермах, де ми матимемо практичний досвід використання цієї технологій в українських реаліях.  Для широкого професійного загалу цю технологію буде представлено на початку наступного року.

Зараз виробники приділяють увагу не стільки кількості корів, скільки їхньому продуктивному довголіттю. Система Flow-Responsive Milking™ – логічна революція всього молочного бізнесу, черговий етап розвитку молочного виробництва, з думкою про тварин.