Овочі-Ягоди-Сад

Уникнути масового розтріскування черешні можливо за трьох умов

Уникнути масового розтріскування черешні можливо за трьох умов

Щоб зберегти черешню від розтріскування, як це масово сталося через зливи минулого сезону, потрібні сорти різних термінів плодоношення, щоб вони були з твердою шкіркою, і по-третє, готувати їх до продажу – обробляти фунгіцидом перед збором.

Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів експерт компанії BASF Володимир Воєводін.

«На 100% зберегти від розтріскування не вдасться, але можна, як мінімум, зробити, щоб черешня різко не набирала вагу, не розширювала свої клітини, тобто щоб вони вже були більш-менш розширені. Але в будь-якому випадку, коли йдуть інтенсивні дощі, потрібно обробляти фунгіцидами», — пояснює спеціаліст.

При розтріскуванні утворюється ранка, куди попадають грибкові хвороби, і треба попередити їхнє розповсюдження. Також при зборі урожаю слід відбирати пошкоджену черешню, продовжує спеціаліст.

«Краще втратити частину врожаю, але продати решту дорожче, — висловлює думку Воєводін. — Висновок один: щоб не повторювалася така ситуація у наступних сезонах, по-перше, потрібна різноманітність сортів в одному господарстві (ранні, середні, пізні), по-друге, щоб вони були з більш-менш твердою шкіркою, і по-третє, готувати їх до продажу – обробляти фунгіцидом перед збором».

Читайте також: Опади у 13 мм призводять до розтріскування черешні, – дослідження