Щоб отримати партію вина біссер треба 10 років, – виноградар
Шлях від оформлення та підготовки земельної ділянки до реалізації партії вина біссер складає 10 років, вважає співвласник виноробні «Колоніст» Іван Плачков.
На прикладі закладання плантації біссеру від своєї виноробні він розписує етапи виробництва на своїй сторінці у Фейсбук.
Зокрема такі:
2017р. – оформлення нової ділянки землі під майбутню плантацію виноградників і перша обробка землі (глибока плантажна оранка).
Сезон 2018 р. – обробка землі (культивація), заготівля живців, щеплення і підготовка саджанців.
Сезон 2019 р. – обробка землі та посадка саджанців Шардоне.
Сезон 2020 р. – ручна обробка сходів, перший полив в історії «Колоніста» виноградників для порятунку молодих саджанців через безпрецедентну посуху.
Сезон 2021 р. – обробка виноградників, встановлення шпалери і формування куща.
Сезон 2022 р. – обробка виноградників, формування куща.
Сезон 2023 р. – перший дуже маленький урожай для першої партії тихого вина Шардоне шляхом первинного бродіння (виноматеріал для бісеру).
Сезон 2024 р. – тираж: купаж і розлив майбутнього біссер з тиражної сумішшю; закупорювання крончастою пробкою і закладання в підвали для вторинного бродіння в пляшці класичним методом шампанізації.
Сезон 2025 р. – тиражна витримка на дріжджах sur lie протягом двох років.
Сезон 2026 р. – зняття з осаду «дегоржаж», дозування і закупорювання португальської корковою пробкою мюзле, оформлення пляшки, відпочинок і асиміляція ігристого вина не менше трьох місяців.
Січень 2027 р. – початок реалізації партії.
«А тепер скажіть мені, і хто це все може витримати? Уявіть, наскільки винороби терплячі люди! Як вам термін окупності таких інвестицій? Як оцінити пляшку біссер? Повірте мені, процес ціноутворення – одна з найскладніших математичних задач. І чи можна цьому десь навчитися?», – написав він.
Читайте також: Хороші вина роблять тільки на 45-й широті, де розташовані Бордо, П’ємонт і Криничне, – Плачков