Тваринництво

Які зміни відбуваються в курячих яйцях зі збільшенням віку несучок

Зі збільшенням віку курей спостерігається накопичення загальних ліпідів у яйцях. Це продемонстрували дослідження на яйцях кросу Родоніт, пише журнал «Наше птахівництво».

Так, у 56-тижневих курей ліпідів було на 2,4% більше, як порівняти з 28-тижневими. У яйцях молодок містилося на 2,5% менше лінолевої кислоти і майже у 2,5 раза менше ліноленової, що відіграють важливу роль в обміні жиророзчинних вітамінів та ліпідів.

У дослідженнях, проведених на яйцях курей Ломан Вайт, встановлено зниження рівня рибофлавіну в білку і  підвищення його рівня у жовтку до кінця несучості. При цьому вміст вітаміну А у жовтку яєць, отриманих від курей-несучок на 26-й і 52-й тиждень несучості, становив 7,23±0,23–7,45±0,26 мкг/г, а від несучок на 80-му тижні життя – 7,81±0,41 мкг/г.

Уміст каротиноїдів зі збільшенням віку курей зростав незначно: з 15,6 до 16,9 мкг/г із 26-тижневого до 80-тижневого віку.

Проте у дослідах, проведених на бройлерах кросу Росс-308, концентрація каротиноїдів зменшувалася з 26-тижневого до 50-тижневого віку. У середньому цей показник становив 14,16 мкг/г, а у віці 51-60 тижнів знизився на 2,2%.

При цьому рівень ретинолу у жовтку підвищувався у другий період несучості (31-40 тижнів), а потім поступово знижувався у середньому на 5,3% з вірогідною різницею в абсолютних величинах.

Як повідомлялося, курчата, отримані з великих яєць від несучок старшого віку, мають більшу живу масу.

Нагадаємо, тонка шкаралупа яєць свідчить про брак кальцію у несучки.