Тваринництво

Захворюваність корів на мастит із віком зростає

Захворюваність корів на мастит із віком зростає

У хворих на мастит корів змінюються смакові властивості молока, воно втрачає свою поживну й технологічну цінність. Використання такого молока призводить до збільшення захворюваності й загибелі новонароджених телят, розвитку алергічних реакцій і харчових отруєнь у людей, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Запалення молочної залози часто асоціюється з бактеріальною інфекцією та підрозділяється на клінічний і субклінічний мастит. Мастит за перебігом класифікується на гострий або хронічний.

Клінічний мастит за проявом симптомів буває легким (зміна консистенції молока), помірним (зміна консистенції молока та видимі ознаки запалення вимені) чи важким (зміна консистенції молока, ознаки запалення вимені та системні ознаки).

Важливим діагностичним інструментом для субклінічного маститу є кількість соматичних клітин молока. Для діагностики субклінічного маститу використовується поріг 200 тис. клітин/мл.

Уважається, що захворюваність корів на мастит із віком зростає. Однак у деяких випадках захворюваність корів-первісток на клінічний мастит так само висока, як у значно старших корів.

Найвищий ризик для корови захворіти на клінічний мастит виникає перед і після отелення та на ранній лактації, особливо за скупчення таких тварин. Запальні реакції у корів-первісток можуть бути згубними для їхнього здоров’я та подальшої продуктивності.

Як повідомлялося, метод DSCC допомагає в боротьбі з маститом корів.

Довідка

Мастит – запалення молочної залози, що розвивається під впливом ушкоджень механічного, термічного, хімічного і біологічного характеру.