Тваринництво

За вісім місяців виробництво молочної продукції скоротилося на 3%

За вісім місяців в Україні вироблено 1,33 млн тонн молочної продукції, що на 3% менше, ніж торік. Крім того, змінюється структура виробленої продукції.

Про це повідомили в Асоціації виробників молока з  посиланням на дані Державної служби статистики.

Так, на 7,1% проти минулорічного показника скоротилося виробництво питного молока різної жирності – до 572,3 тис. тонн. Його частка у структурі виробленої продукції зменшилася з 46% торік до 43%, і при цьому вона лишається найбільшою в перерахунку з натуральних показників.

Група кисломолочних продуктів, яка посідає друге місце у структурі (20,4%) втратила 3%. За вісім місяців свіжої кисломолочної продукції було вироблено 271,2 тис. тонн.

У виробництві сирів у другій половині року поступово надолужуються втрати. З такми темпами досягнення показників 2019 року відбудеться у найближчому майбутньому. Нині скорочення становить лише 0,3%, а загальний обсяг виробленої продукції – 123,7 тис. тонн (9,3% у виробництві молочної продукції).

Зокрема, зростає виробництво свіжого неферментованого та кисломолочного сиру (+7,4% – до 51,6 тис. тонн), плавлених сирів (+6,8% – до 19,6 тис. тонн). Падіння на 9% демонструє група твердих сирів – до 52,5 тис. тонн.

Виробництво основних біржових молочних товарів демонструє різну динаміку. Зокрема, сухого знежиреного молока у січні-серпні 2020 року вироблено на 4,3% більше, ніж торік, – 28,2 тис. тонн.

При цьому кількість виробленого масла (до 85% жирності) залишається нижчою на 3% – 60 тис. тонн. Незважаючи на відчутний дефіцит молока, виробництво цієї біржової пари впродовж карантину навіть зростає, що зумовлено тимчасовим надлишком молока в результаті значного падіння попиту на інші молочні продукти.

Також у цей період зросло виробництво інших продуктів із тривалим терміном зберігання, зокрема молочних консервів: молока згущеного – на 8,6% – до 24,2 тис. тонн; вершків незгущених – на 16,6% – до 31,5 тис. тонн.

Виробництво сухого незбираного молока (СНМ) впало на 45,3% – до 7,5 тис. тонн. Враховуючи, що у 2019 році відбувалося дзеркальне нарощування виробництва СНМ, нинішнє скорочення не викликає занепокоєння. Наразі це традиційні обсяги виробництва останніх років.

Виробництво сухої сироватки сягнуло 39,1 тис. тонн, що на 5,2% менше, ніж торік.

Казеїну виробляють цього року стабільно більше проти торішніх обсягів. За вісім місяців – 4,5 тис. тонн (+1,8%).

Як повідомлялося, обсяги експорту й імпорту вершкового масла за дев’ять місяців майже зрівнялися.