За нестачі токоферолу у птиці передусім порушуються функції відтворення
Відсутність або брак у раціонах птиці вітаміну Е призводить до відхилень у хімічному складі, фізико-хімічних властивостях, структурі та функціональній активності органів і систем організму, спричиняє порушення всіх видів обміну речовин.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
За нестачі токоферолу передусім спостерігаються порушення функції відтворення. Встановлено, що нестача вітаміну Е впливає на морфологічний та функціональний стан ендокринної системи, зокрема гіпофізу, наднирників і щитоподібної залози. За таких умов спостерігається зниження гормональної активності надниркових і статевих залоз.
За тривалого дефіциту вітаміну Е у птиці відбуваються дегенеративні зміни в поперечносмугастих м’язах і тканинах печінки внаслідок порушення ліпідного обміну.
У курчат і каченят на раціонах із недостатньою кількістю вітаміну Е розвивається енцефаломаляція.
Найпоширенішим симптомом Е-гіповітамінозу є посилення гемолізу еритроцитів та ексудативний діатез внаслідок порушення стабільності мембран.
Нагадаємо, вітамін Е є відносно стійким до руйнування у кормах.