Тваринництво

Як заощадити енергію при виробництві молочної продукції

Як заощадити енергію при виробництві молочної продукції

Результати енергоаудиту на 13 українських підприємствах молочної галузі викладені у брошурі «Скільки енергії споживається при виробництві молочної продукції?». Її репрезентувала компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за підтримки Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та Держенергоефективності.

Аудит був проведений GIZ у межах проєкту технічної співпраці «Консультування підприємств щодо енергоефективності».

Цей короткий аналітичний звіт ілюструє структуру енергоспоживання, вартість енергії, що споживається на виробництво продукції, потенціал заощадження енергії та конкретні заходи з енергоефективності, а також наводить дані щодо обсягів викидів парникових газів на підприємствах молочної галузі України і демонструє потенційні довгострокові результати проєктів у сфері енергоефективності та боротьби зі змінами клімату. 

Зокрема, у брошурі наголошується, що молочна галузь значною мірою залежить від природного газу: на цей енергоносій припадає 57,8% від загального енергоспоживання.

При цьому на процеси виробництва припадає 80% спожитої енергії.

45% енергозаощаджень можна досягнути запровадженням заходів із енергоефективності з періодом окупності до двох років.

Сукупне річне споживання енергії підприємствами молочної галузі становить 2,3-49,5 ГВт/год.

Брошуру можна завантажити тут.

Як повідомлялося, «Єрчики» побудували на Житомирщині сучасну молочну ферму.