Як склад раціону курей впливає на якість шкаралупи яєць
На якість шкаралупи яйця серед іншого впливає вміст фосфору в раціоні птиці, пише журнал «Наше птахівництво».
За даними закордонних дослідників, підвищення дози фосфору в комбікормі у курей-несучок із 0,43% до 0,93% знижувало щільність шкаралупи з 1,08-1,084 г/см3 до 1,074-1,076 г/см3.
Зниження рівня фосфору з 0,41% до 0,31% у курей м’ясного напряму продуктивності зменшувало несучість, проте на міцність шкаралупи не впливало, а збільшення його до 1,42% не лише зменшувало несучість, а й знижувало якість шкаралупи.
Проте навіть якщо в комбікормі 1,2% фосфору, стоншення шкаралупи можливе навіть за нормального рівня кальцію.
Також треба звертати увагу й на вміст натрію та хлору. Щоб уникнути шорсткості шкаралупи, особливо наприкінці яйцекладки, бажано ввести в раціон курей 0,25% гідрокарбонату натрію та знизити вміст хлориду натрію до 0,2%.
Для запобігання проблем зі шкаралупою контролюють і рівень мікроелементів, враховуючи антагоністичні та симбіотичні їхні взаємодії.
Висока доза кальцію в раціоні пригнічує засвоєння цинку, марганцю, магнію, йоду. До стоншення шкаралупи призводить вміст в раціоні магнію понад 1% (його оптимальний вміст – 0,25-0,3%). Надлишок вітаміну D3 провокує вапняні нарости на шкаралупі, порушення функції репродуктивних органів.
Доступність вітамінів і мінералів для обміну значно знижується за мікотоксинів у кормах. Ознакою дефіциту вітаміну В2 є розріджений білок і шорстка, плямиста шкаралупа яєць, а брак марганцю знижує яйценосність і міцність шкаралупи.
Зменшує товщину шкаралупи і зниження сирого протеїну або незамінних амінокислот у раціоні курей. Незбалансованість сирого протеїну з амінокислотою за одночасної полівітамінної недостатності зменшує щільність білка яєць і їхню масу. Мармуровість шкаралупи виникає через брак вітамінів і мінералів.
Нагадаємо, якість шкаралупи яєць погіршується через хвороби птиці.