Тваринництво

Як поліпшити перетравність корму для свиней

Поліпшення перетравності корму для свиней за допомогою ферментів, здатних розкладати некрохмалисті полісахариди (так звані NSP), не лише знижує його вартість, а й позитивно впливає на здоров’я кишківника тварин.

Про це розповів Лоде Ноллет, глобальний продукт-менеджер ферментів компанії «Хювефарма» (Бельгія), пише журнал The Ukrainian Farmer.

«Адже NSP зменшують в’язкість корму в кишківнику, запобігаючи розмноженню мікрофлори, тим самим поліпшують стан кишківника, – пояснив він. – Крім того, NSP гідролізують нерозчинні волокна, що дає змогу звільнити поживні речовини – головним чином крохмаль і білки – з клітинних стінок рослинних кормових інгредієнтів (так званий клітинний ефект нерозчинних волокон)».

За розкладання цих волокон утворюються коротколанцюгові волокна, які ферментуються мікрофлорою у нижній частині кишківника до масляної кислоти (бутирату), що сприяє здоров’ю кишківника свиней.

«Обидва ці ефекти поліпшують продуктивність тварин, і це було доведено в останньому випробуванні з відгодівлі свиней у дослідному центрі Schothorst Feed Research у Нідерландах», – додав Лоде Ноллет.

Як повідомлялося, «Агроінд» застосовує будь-які продукти у свинарстві після власних досліджень.