Виробництву продукції тваринництва у 2021 році прогнозують невеликий спад
Скорочення виробництва валової продукції тваринництва у 2021 році складе лише 0,5% проти 3,1% у 2020 році.
Такий прогноз озвучив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
Торік спад спостерігався майже по всіх видах продукції тваринництва, крім продукції вирощування овець і кіз (приріст на 0,7%), нагадав він.
За словами науковця, у 2021 році стримування темпів спадної тенденції в галузі забезпечується переважно збільшенням обсягів вирощування птиці (+1,4%) та свиней (+0,5%). При цьому виробництво яєць збережеться на рівні 2020 року.
Найбільший спад проти торішніх показників Інститут аграрної економіки прогнозує виробництву вовни (‑6%), молока (‑2,6%), продукції вирощування великої рогатої худоби (‑2,4%) та малої рогатої худоби – овець та кіз (‑2,8%), інших тварин (‑3,5%).
Виробництво молока науковці очікують на рівні 9 млн тонн проти майже 9,3 млн тонн у 2020 році; продукції вирощування тварин і птиці – 3,39 млн тонн проти 3,37 млн тонн; яєць – 16,2 млрд штук; вовни – 1,5 тис. тонн.
Динаміка обсягів виробництва продукції тваринництва зумовлена скороченням поголів’я тварин, яке триватиме і цього року через хронічну збитковість більшості видів продукції галузі, а також через зменшення дохідності виробництва молока у сільських домогосподарствах.
Зупинення цього спаду поряд із нарощуванням продуктивності тварин і птиці є головними чинниками стабілізації обсягів виробництва в галузі, наголосив Юрій Лупенко.