Тваринництво

Виробництво курятини без антибіотиків спочатку збиткове для підприємства

Виробництво курятини без антибіотиків – перспективний напрям розвитку підприємства, однак на початку затратніший і навіть збитковий.

Про це пише голова наглядової ради групи компаній ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика» Аліна Сич в колонці на AgroTimes.

«На перших етапах переходу до натурального птахівництва без використання антибіотиків ми отримали підвищений падіж і суттєві збитки, – зазначає вона. – За промислового виробництва курятини зовсім непросто повністю відмовитися від антибіотиків, однак ми пройшли цей шлях практично до фінальної стадії».

Виробництво птиці із застосуванням антибіотиків – найпростіший спосіб збереження рентабельності підприємства, але не його розвитку, наголошує Аліна Сич. Впровадження нової технології було пов’язано з кардинальними змінами як у виробництві, так і в менеджменті компанії.

«Як і будь-який експеримент, це – великий ризик для бізнесу, – застерігає вона. – Проте новий напрям був необхідним кроком для подальшого розвитку птахофабрики, бо справа не лише в сприйнятті споживачем здорової їжі, а й у світових тенденціях виробництва».

Сьогодні проблема з антибіотикорезистентністю має підштовхнути регуляторні органи до ухвалення заходів, що обмежують безконтрольне застосування антибіотиків у тваринництві, переконана Аліна Сич.