Тваринництво

Чиста вода — здорова птиця

Чиста вода — здорова птиця

Рентабельне виробництво якісної птахівничої продукції, зокрема без антибіотиків, вимагає додаткової уваги до гігієни води в господарстві.

Споживачі у всьому світі все більше турбуються через застосування антибіотиків у тваринництві та їх вплив на здоров’я людини. Курятина, вироблена без антибіотиків, стає стандартом якості для багатьох супермаркетів і ресторанів. Щоб виробляти курятину без антибіотиків, виробникам доводиться все більше уваги приділяти підтриманню на належному рівні здоров’я стада та біобезпеки на підприємстві. Гігієна води є важливою частиною біобезпеки, про що часто фермери забувають. 

Виробництво без антибіотиків потребує чистоти 

Страх перед виникненням резистентності до антибіотиків у людини через вживання м’яса бройлерів спонукає все більше урядів різних країн забороняти антибіотичні стимулятори росту (АСР) у тваринництві. Така заборона вимагає оперативних дій від виробників тваринницької продукції в підготовці господарств, щоб вирощувати курей без застосування антибіотиків. Найважливіше питання тут — підтримання оптимальної біобезпеки в пташниках і навколо них. 

Після посадки здорового молодняку на вирощування обов’язок виробника — підтримувати здоров’я птиці на належному рівні, не допускаючи контакту стада з інфекційними агентами, що спричиняють хвороби. Інфекція в господарство може потрапляти через воду, корм, гризунів, дику птицю, комахи, персонал, обладнання для ферм. Зокрема, інфекція в приміщення птахоферми може потрапити через молодняк. Без використання АСР немає остаточної лінії захисту, тому хвороботворні мікроорганізми потрібно зупинити ще до того, як вони потраплять до птиці. Для цього треба насамперед поліпшити біологічну безпеку в господарстві та навколо нього, а також забезпечити чистоту внутрішніх частин системи водопостачання. 

Чистота систем водопостачання 

Зазвичай кури споживають на добу в 1,6–2 рази більше води, ніж корму. Якщо вода забруднена, стадо потерпатиме від проблем, пов’язаних зі здоров’ям кишківника, та поганої роботи ШКТ.

Багато комерційних птахофабрик перейшли на закриті системи напування, щоб знизити ризик забруднення внутрішніх приміщень пилом, кормами, пір’ям, підстилковим матеріалом і підстилкою. Проте за наявності закритих систем водопостачання зазвичай птахівники забувають про те, що їх потрібно періодично чистити. 

Раніше необхідність регулярного очищення джерел відкритого типу була постійним нагадуванням про те, що в пташники легко може потрапити брудна питна вода. Однак із закритими питними системами ситуація така, що воду ви вже не бачите, але це не означає, що вона не може бути забруднена бактеріями, грибами мінералами та біоплівкою, які активно розмножуються в системах водопостачання, на сировині, що багата на поживні речовини. 

Небезпека біоплівки 

Біоплівка — це складне скупчення бактерій, грибів і водоростей, занурене в позаклітинний полісахарид й інші органічні забруднення, прикріплене до поверхні. Іншими словами, біоплівка — це слиз. Вона захищає патогенні мікроорганізми від дезінфекційних засобів, антибактеріальних агентів. Це утворення, у якому мікроорганізми можуть легко розмножуватися. 

У системах ніпельних напувалок, установлених у багатьох пташниках, вода тече повільно, тому біоплівка в таких системах розвивається швидко. Важливо враховувати те, що тепла вода також може сприяти швидшому росту й розвитку біоплівки. 

Тому дуже важливо усвідомлювати наявність біоплівки й упроваджувати ефективні заходи, щоб уникнути її розвитку. Крім того, в системі можна встановити датчик біоплівки, який виявляє її накопичення й осад на ранній стадії, завдяки чому можна вчасно промити лінії напування, як тільки виявиться, що починає утворюватися біоплівка. 

Однією з основ збереження чистоти системи водопостачання є звичайне її промивання. Крім профілактичного промивання систему також слід промивати після кожного використання медикаментів, бо це допомагає вимити потенційні джерела поживних речовин для бактерій й інших організмів. 

Важливо ретельно очищувати систему напування в пташниках у період між посадками — система водопостачання потребує регулярного санітарного очищення. Потрібно промивати лінії напування після різних добавок, які часто містять ароматизовані желатинові суміші, вітаміни, цукрову воду, стабілізатори, антибіотики тощо. А солодкі добавки є чудовим джерелом поживних речовин для біоплівки. Мікробіологічний ріст сприяє цьому постачанню поживних речовин і може знизити ефективність дії ліків і вакцин, які задають птиці через лінії напування. Все це може призвести до погіршення конверсії корму та збільшення падежу птиці, а також зменшення маси тушки й підвищення кількості вибракування. 

Коли біоплівка вже утворилася, це може значно ускладнити очищення системи напування, а також призведе до збільшення зусиль у збереженні їх в чистоті. Навіть коли ви видаляєте біоплівку, вона може повернутися вже за два-три дні. Тому важливо не допустити утворення біоплівки в системах напування в пташниках. 

Компанія «Імпекс» майже 50 років сприяє покращенню та оптимізації гігієни води на птахофабриках усього світу. Ми прагнемо забезпечити, щоб кожен міг їсти якісну, здорову їжу. Це починається із забезпечення тваринам потрібної кількості чистої, свіжої, гігієнічної питної води. 

Матеріал надала компанія «Імпекс»

журнал «Наше Птахівництво», листопад 2019 року

Усі авторські права на інформацію, розміщену у журналі “Наше Птахівництво” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/, належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій згідно із Законом України «Про авторське право та суміжні права».
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ