В ЄС ціни на бройлерів впали до найнижчого рівня за останні п’ять років
Ціни на бройлерів у ЄС постійно падають через перебої в логістиці та ланцюжках поставок, закриття точок громадського харчування і надлишок пропозиції, спричинених кризою COVID-19, пише euromeatnews.
Минулого тижня середня ціна на внутрішньому ринку ЄС становила 177,11 євро/100 кг, що, за даними Євростату, є найнижчим рівнем за останні п’ять років.
Середня ціна знизилася на 4,5%, як порівняти з аналогічним тижнем минулого місяця, і на 6,9% – з аналогічним періодом 2019 року.
Згідно з прогнозом Єврокомісії, цього року все ще очікується зростання виробництва птиці на 1,2%, не зважаючи на надлишок пропозиції в ряді країн, наприклад у Польщі, де за останній місяць ціни на бройлерів упали на 37%.
Польща є основним виробником м’яса птиці в ЄС, на частку якої припадає 20% ринку, але з початку 2020 року сектор зазнав впливу токсичної комбінації грипу птиці та логістичних перебоїв з експортом до країн, які не входять до ЄС.
Для всієї галузі птахівництва ЄС 2020 рік почався з падіння обсягів експорту на такі ринки, як Велика Британія (-48%), Україна (-46,1%), ПАР (-33,4%) і Гонконг (-25,8%).
Висока волатильність цін спостерігається і на ринку США, де ціна на свіжу курятину значно коливається залежно від того, як переробні підприємства відчувають на собі вплив COVID-19. Ціни в Бразилії також нестабільні, хоча й меншою мірою.
Як повідомлялося, МХП у І кварталі експортував на 12% менше курятини.
Додати коментар