Тваринництво

Учені працюють над можливістю виробництва європейського вугра в аквакультурі

Група дослідників однієї з нідерландських компаній розробляє технології та протоколи, для виробництва скляних вугрів в аквакультурі. Це має зменшити тиск на популяції диких вугрів, повідомили в Держрибагентстві.

В європейського вугра дуже складний і тривалий життєвий цикл, через що його вирощування в замкненому циклі нині неможливо. Аквакультурне виробництво вугра все ще повністю залежить від дикорослої молоді (скляного вугра), яку виловлюють у дикій природі.

За останні 50 років популяція європейського вугра скоротилася на 90% внаслідок втрати оселищ, забруднення водойм, перекриття міграційних шляхів, браконьєрства та хвороб. Міжнародний союз охорони природи вніс цю рибу до списку видів, що перебувають під критичною загрозою зникнення.

У дослідницькому центрі дорослі вугрі вирощуються за допомогою протоколів штучного відтворення для стимулювання дозрівання статевих залоз маточного поголів’я. Ікру інкубують протягом 48 годин, а після вилуплення личинки переносять до більших вирощувальних резервуарів.

Результати, отримані нідерландськими дослідниками протягом останнього року, дають надію на повносистемне виробництво європейського вугра в аквакультурі – від інкубації ікри до товарної риби.

Як повідомлялося, Україна має величезний потенціал для розвитку аквакультури.