Собівартість вирощування вівсяної гуски в Польщі – 38-50 злотих
М’ясо вівсяних гусей має неперевершені смакові якості, а також цінується як натуральний екологічний продукт. Воно містить 18-23% білка і тільки близько 4% жиру, незначну кількість холестерину.
Жир вівсяних гусей належить до здорових тваринних жирів, бо багатий на полі- та мононенасичені жирні кислоти, зокрема омега-3 та омега-6.
Вівсяних гусей вирощують у природних умовах, за доступу більшої частини періоду вирощування до пасовищ і відгодівлі вівсом на завершальному етапі.
Вівсяні гуси – найвідоміший у Європі гусячий бренд. Особливо великий попит на них – у Німеччині, Великій Британії, Австрії, Чехії, Швейцарії та Данії.
Провідними європейськими виробниками м’яса гусей є Польща й Угорщина. І найпопулярнішим брендом гусятини у цих країнах сьогодні є саме вівсяні гуси.
Собівартість вирощування однієї вівсяної гуски в Польщі у середньому становить 38-50 злотих.
Закупівельні ціни на них значно коливаються не лише за роками, а й за місяцями протягом одного року. Так, у 2013-2019 роках вони варіювалися від 7,4 до 9,6 злотих за 1 кг живої маси. За середньої живої маси гуски 6,5 кг фермер може продати її за 48-62 злотих.
Вирощування органічних вівсяних гусей у Польщі більш прибуткове – до 50 злотих у розрахунку на одну голову. При цьому роздрібна ціна 1 кг звичайної вівсяної гуски становить близько 16 злотих, а органічної – до 45 злотих.
Як повідомлялося, в «Агропромисловій компанії» скаржилася на те, що утримання гусей економічно невигідно через перекоси на ринку.
Додати коментар