Скорочення посадки птиці – не трагедія для ринку і споживачів, – думка
Від початку війни м’ясо бройлерів виробляли на всій території України, де не було бойових дій – зазвичай підприємства мають певний запас кормів, тому робота не припинялася.
Про це в інтерв’ю журналу «Наше птахівництво» розповів співзасновник агропромислової групи «Пан Курчак» Сергій Горлач.
«Оскільки війна була неочікуваною для виробників бройлерів, ми спершу планово здійснювали посадки й забій, – зазначив він. – Щоб змінити обсяги виробництва, потрібен час – мінімум за два місяці. Тому основна кількість бройлерів на вирощуванні скоротилася протягом березня».
Деякі невеликі підприємства почали пропускати повністю посадки через те, що не мають власних забійних цехів. Бо у перші тижні війни вони могли вчасно забити птицю, поголів’я пересиджувало, й у магазини потрапляли великі тушки, зауважив Сергій Горлач. Відповідно економіка виробництва була порушена.
«Мені важко казати про всі регіони, але у західній частині України виробники скоротили посадку птиці щонайменше на 30%, – уточнив він. – Не бачу в цьому для ринку і споживачів трагедії: обсяг пропозиції м’яса курки на ринку буде все одно достатній. До того ж виробники мають великі перехідні залишки на складах замороженої продукції».
Як повідомлялося, МХП у квітні на 12% скоротив виробництво курятини.
Нагадаємо, виробники м’яса птиці сподіваються на відновлення ввізних мит і ПДВ для імпорту.