Тваринництво

Сапропель покращує м'ясні якості гусей

Сапропель покращує м'ясні якості гусей

Згодовування гусям, вирощуваним на м’ясо, сапропелю у кількості 4,5% у складі комбікорму дає змогу пришвидшити їхній ріст, розвиток, покращити м’ясні якості.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Так, жива маса гусенят у 9-тижневому віці становила 4331 г, що на 222 г більше, як порівняти з контрольною групою. Обсяг грудей у піддослідної птиці був більшим на 1,32 см, як порівняти з контрольними ровесниками, а довжина тулуба – на 0,73 см.

За вирощування гусенят на м’ясо сапропель сприяв кращому засвоєнню протеїну на 2,32%, перетравності жиру – на 0,31%, використанню азоту – на 2,84%, як порівняти з контролем. Це скорочувало витрати корму з розрахунку на 1 кг приросту живої маси на 2,88%.

Маса патраних тушок самців у дослідних групах була вищою проти контрольної групи на 2,57-7,89%. За виходом їстівних частин самці дослідних груп також перевершували однолітків на 2,27-7,68% (Р < 0,01). Уміст протеїну в грудних м’язах у дослідних гусей в середньому становив 19,59%, у стегнових —18,66%, що на 1,57% і 1,13% більше, ніж у контролі.>< 0,01). Уміст протеїну в грудних м’язах у дослідних гусей у середньому становив 19,59%, у стегнових – 18,66%, що відповідно на 1,57% та 1,13% більше, ніж у контролі.

Як повідомлялося, додавання сапропелю дозволить здешевити раціони птиці.

Нагадаємо, міжпородне схрещування гусей позначається на м’ясних якостях гібридних гусенят.