Тваринництво

Сальмонелу в кормах і воді руйнують органічні кислоти

Ризик зараження птиці сальмонелою зростає через споживання інфікованих кормових інгредієнтів, що надходять із різних місць. Перехресне забруднення кормів може бути за збирання врожаю, перероблення, транспортування й зберігання кормів, пише журнал «Наше птахівництво».

Отже, важливо моніторити якість інгредієнтів корму в раціоні птиці, яка є носієм сальмонели. Так, ретельний контроль якості білкових і рослинних джерел корму може знизити ризик зараження птиці. Обладнання комбікормового заводу також потрібно регулярно чистити, щоб зменшити перехресне зараження.

Гігієна кормів у поєднанні з санітарним обробленням води допоможе контролювати бактерії, що потрапляють до птиці. Одна з найефективніших стратегій контролю гігієни кормів – додавання формальдегіду. Проте його використання має законодавчі обмеження в багатьох країнах.

Для зменшення популяції бактерій воду хлорують і підкислюють. Органічні кислоти зазвичай додають і в корми, й у питну воду. Вони пошкоджують клітинну стінку бактерій сальмонели. Завдяки антимікробній активності органічних кислот зменшується кількість сальмонели в кормі, яка потенційно може колонізувати кишківник птиці.

Раніше ми писали, що означає «нуль сальмонели».