Тваринництво

Що означає «нуль сальмонели»

Що означає «нуль сальмонели»

Ефективний контроль сальмонели передбачає контроль усіх точок у системі виробництва птахівничої продукції, пише журнал «Наше птахівництво».

М’ясо птиці та яйця – два основні сільськогосподарські товари, що продаються в усьому світі, й органи харчової інспекції запроваджують дедалі суворішу політику щодо контролю сальмонели. Нині актуально твердження про нульовий уміст сальмонели, хоча воно дебатується у світі, бо лише завдяки кільком програмам контролю вдалося досягти значного, безперервного зменшення кількості цього мікроорганізму в харчовому ланцюгу.

Залежно від країни це означає, що зразки відбирають на фермах, де вирощують курей-несучок, а вже після оброблення роблять аналіз на наявність сальмонели за принципом «так» (позитивний результат) або «ні» (негативний результат). Негативний результат означає, що рівень сальмонели у зразку недостатньо високий, щоб його можна було виявити у певний момент.

Складність досягнення нульового рівня сальмонели – в тому, що політику профілактики й моніторингу інфекції потрібно впроваджувати на всіх етапах виробництва. Це досить кропітке, але дуже необхідне завданням.

Раніше ми писали, як у птиці перед забоєм знизити контамінацію сальмонелою.