Пташенята, виведені з яєць молодшої птиці, мають меншу масу
У першу добу після виведення в пташенят відбуваються значні зміни в екстер’єрі та зовнішньому вигляді. У нормативних документах визначено строки, в які слід оцінювати за якістю, пише журнал «Наше птахівництво».
У порівняльних дослідах із оцінювання кондиційних добових курчат, отриманих від несучок різного віку (7-, 8,5-, 13,5- та 17-місячного віку), було встановлено, що абсолютна і відносна маса у 17-18-годинних курчат, виведених із яєць від молодої курки, була нижчою (Р<0,05), фабрицієвої сумки (Р<0,001), ніж у курчат, отриманих від курей старшого віку.
Також встановлено, що у курчат, отриманих від переярих курей, маса залишкового жовточного мішка була більшою (19,3%), ніж у курчат, отриманих від 7-місячних молодок (15,6%).
Ці результати дослідів були підтверджені і для перепілок. З’ясувалося, що маса перепеленят без залишкового жовточного мішка, виведених від 19- та 29-тижневих самиць, вірогідно на 0,23-0,25 г перевищувала масу пташенят, отриманих із яєць 10-тижневих несучок. Аналогічну закономірність виявлено і щодо абсолютної й відносної маси залишкового жовтка.