Тваринництво

Вже багато років ПП «Гові», що у Львівській області, займається племінним бізнесом

Де брати добовий молодняк

Де брати добовий молодняк

Сьогодні українські племінні виробники становлять гідну конкуренцію європейським і можуть виробляти навіть якісніший і дешевший добовий молодняк, про що свідчить історія компанії «Гові».  

Вже багато років поспіль Мирон Проць, власник ПП «Гові», що у Львівській області, займається племінним бізнесом. Спочатку тривалий час утримував племінне стадо гусей, потім налагодив вирощування батьківського стада бройлерів. У господарстві під вирощування батьківського стада обладнано 25 пташників, нині тут утримують 100 тис. голів батьківського стада кросу Росс-308. 

Мирон Григорович все своє професійне життя у птахівництві. Багато років був лікарем ветеринарної медицини, і про вирощування птиці знає все. Тому своїм клієнтам завжди дає професійні поради і забезпечує якісний технологічний супровід. А як правильно вибрати постачальника добового молодняку бройлерів, Мирон Проць розповів журналу «Наше птахівництво». 

Мироне Григоровичу, за якими критеріями треба обирати постачальника кросу? 

Мирон Проць

— Передусім треба звертати увагу на його добропорядність. Тоді ви точно знатимете, як вирощували батьківське стадо, як формували партію добових курчат, наскільки якісно було проведено вакцинацію тощо. Компанія має бути з позитивним іміджем. Важливо звертати увагу на те, яка кількість птиці батьківського стада у постачальника, тобто чи зможе він назбирати необхідну вам кількість інкубаційного яйця з однієї партії. Саме цей нюанс часто стає проблемою під час роботи із закордонним постачальником. Буває, наприклад, що йому не вистачає курчат для комплектування партії, він бере їх з іншої партії, де можуть бути курчата іншої вікової категорії, і реалізує. У результаті клієнт отримує неоднорідне стадо. Це значить, що курчата мають різний поствакцинальний імунітет, потребують різних програм вакцинації тощо. Клієнт отримує своєрідний мікс, від якого бажаного результату вже не буде. Я не раджу навіть купувати молодняк, отриманий від батьків різної вікової групи. Все це маленькі нюанси, від яких у кінцевому підсумку залежать показники вирощування фінального стада. 

Ми реалізовуємо курчат, отриманих від однорідного батьківського стада. Інкубуємо  каліброване яйце і реалізовуємо завжди однорідні партії як за віком, так і за вагою. З таким поголів’ям дуже просто працювати, формувати програму профілактики інфекційних хвороб тощо.

— Ми ніколи не комплектуємо змішані партії — проводимо закладку інкубаційного яйця суто під замовлення, тому не маємо ніколи потреби реалізувати залишки. 

Значну роль в отриманні якісного молодняку відіграє батьківське стадо. розкажіть, як доглядаєте за ним, як довго утримуєте птицю. 

— Птицю батьківського стада утримуємо в середньому 52 тижні. Довше тримати не варто, бо падає заплідненість, виводимість, погіршується імунітет. Все це відбивається на якості отримуваного молодняку. Тому, щоб отримувати якісне інкубаційне яйце, птицю довго не тримаємо. 

У наших пташниках встановлено сучасне обладнання від кращих європейських виробників. Регулярно від першого дня вирощування до останнього що два тижні беремо у птиці кров на дослідження. Це дає змогу моніторити стан її здоров’я і контролювати поствакцинальний імунітет. 

Щоб отримувати планові показники продуктивності, дуже важливо забезпечити однорідність вирощування стада. Для цього ми двічі на тиждень зважуємо птицю і у продуктивний період розподіляємо її по трьох вагових категоріях. Це забезпечує у майбутньому однорідність отримання інкубаційного яйця, а потім і однорідність стада. Яйце збираємо для інкубації, починаючи з 38 гр. До цього часу воно йде як товарне. 

Корм у непродуктивний період птиці купуємо в одного з найкращих виробників в Україні. Від якості годівлі птиці батьківського стада залежить здоров’я майбутнього покоління, тому цьому ми приділяємо дуже прискіпливу увагу. Для продуктивної виготовляємо власними зусиллями — маємо комбікормовий завод, де встановлено сучасне німецьке обладнання. 

Протягом тривалого часу імпортний добовий молодняк вважався якіснішим. чи змінилася ситуація сьогодні?

 — Я впевнений, що сьогодні українські добові курчата бройлерів не просто не гірші, а навіть кращі, за імпортні. Ми маємо також сучасно обладнані виробництва, освоїли технології і здатні виробляти продукцію на дуже високому рівні. 

Вагомою перевагою також є ціна. Сьогодні реалізовуємо курчат по 11 грн/голову. Нині за курсу євро 33 грн імпортне курча коштує майже 13 грн. На великій партії така різниця у вартості дуже відчутна. До того ж у наших реаліях, коли відбуваються курсові коливання, важко прогнозувати наперед ціну птиці, якщо ти купуєш її за валюту. При купівлі курчат в Україні за гривні ситуація більш передбачувана. Також ми маємо логістичні переваги — українські курчата менше часу проводять у дорозі. Чим швидше курча зможе поїсти і попити, тим кращі показники здоров’я матиме у майбутньому. Від якості транспортування великою мірою залежить і якість курчат. 

Таким чином, ми гарантуємо нашим клієнтам відмінну якість птиці, невисоку ціну, а також нетривале транспортування, що є дуже важливою умовою успішного вирощування. Якщо курча транспортують з-за кордону, у дорозі воно проводить щонайменше добу. Через те, що ми дуже оперативно доставляємо наших курчат, клієнти можуть швидко все отримати. А іноді буває, що закордонний постачальник везе декілька партій птиці для різних господарств на одній машині. Відповідно, він витрачатиме дорогоцінний час на те, щоб заїжджати в декілька господарств. 

Майбутню якість молодняку визначають такі чинники: здорові батьки; правильно підібрані строки збирання яйця і його інкубації; якість сортування курчат на інкубаторі та якість транспортування. Якщо всі ці умови виконують належним чином, вчасно і якісно, то стадо буде здоровим. 

Сьогодні на ринку існує кредит довіри, більшість племінних компаній працюють за повною передплатою. Чи існують у ПП «Гові» програми лояльності для ваших клієнтів? 

— Так, європейські постачальники птиці працюють зі 100%-ю передплатою. Ніхто не буде робити закладку в інкубатор, поки не отримає всю необхідну суму. Ніяких відстрочень платежів немає. І при тому, що гроші беруть наперед, на виході ви не знаєте, яке курча отримаєте. 

Наше господарство, навпаки, кредитує наших виробників.Ми беремо тільки аванс передзакладанням і надаємо відтермінування за розрахунками.

Щоб замовити курчат у нас, слід внести близько 30–40% передплати, а залишок можна внести після реалізації курки, тобто протягом 45 календарних днів. До того ж упродовж усього періоду вирощування надаємо клієнтам якісний технологічний супровід, і у будь-який час вони можуть отримати консультацію чи професійну пораду. 

Я впевнений, що ми повинні один одному допомагати. Українські птахівники не конкуренти, а партнери. Конкурувати нам потрібно з європейськими виробниками.  

Мирон Проць: +380503151572 • Адреса підприємства: Львівська обл. Сокальський р-н, с. Жужеляни

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ